L'escriptor i fotògraf Xulio Ricardo Trigo (Betanzos, la Corunya, 1959) ha guanyat el XXI Premi Nèstor Luján 2017 amb la novel·la L'homenatge (Columna), que tracta sobre el moviment modernista. El llibre té com a context principal el Cau Ferrat de Sitges de l'any 1932. L'escriptor feia temps volia escriure una novel·la sobre el modernisme, fins que li va arribar la història de com Lluïsa Denís, quan mor el seu marit Santiago Rusiñol, ha de donar les claus del Cau Ferrat a l'Ajuntament, que el convertirà en museu. "Aquesta història em va semblar un moment d'inflexió històric". Segons l'autor, aquesta entrega de les claus significava que Rusiñol i el moviment modernista ja era matèria de museu. Com ha reconegut el mateix escriptor, la novel·la mostra la seva obsessió per l'art. L'homenatge és una ficció amb personatges reals sorgits del moviment modernista. 

L'autor ha recordat que ha fet novel·les històriques, però ha reconegut que a partir de Les veus del Liceu va veure clar que volia escriure sobre moments concrets històrics que poden contenir el que podia ser tota la història en general, informa ACN.

El protagonista Carles Solé és un personatge de ficció i un crític d'art, que escriu articles per La Vanguardia. Intenta buscar la forma per anar en contra del modernisme que tothom lloa i contacta amb Lluïsa Denís i li proposa fer una reunió amb membres del modernisme vius per fer un homenatge al moviment. Aquest és el punt de partida, on Solé es tanca tres dies al Cau Ferrat amb Miquel Utrillo i Júlia Peraire, la vídua d'en Casas, entre d'altres. 

El protagonista de ficció del llibre és noucentista per necessitat. Ell busca l'ajuda dels modernistes i tots li fan el buit. Trigo ha explicat que L'homenatge "és la història d'una obsessió doble que té el protagonista per aconseguir destacar com a crític d'art perquè com a artista no ha pogut destacar" i és una història de l'obsessió que té sobre la vídua de Ramon Casas. Aquesta doble obsessió mou la novel·la, segons ha reconegut el seu autor. 

Trigo és escriptor i fotògraf. Ha publicat més d'una dotzena de novel·les, entre les quals destaquen Després de l'oblit, Els secrets de la reina, El somni de Tàrraco o Les veus del Liceu. Ha guanyat premis com l'Ausiàs March, el Maria Mercè Marçal o el Miquel de Palol, entre altres. Col·laborador habitual dels mitjans, ha treballat a El Temps', el Diari de Barcelona, El Punt Avui o La Vanguardia. També ha publicat poesia, com a autor i com a traductor.