Catalanisme pragmàtic front a aventures. Seny front a rauxa. Miquel Iceta ja ha començat de ple la campanya. Un dia abans que el PSC aprovi les llistes ha fet una conferència per explicar el seu full de ruta com a president de la Generalitat, en al cas de que guanyés les eleccions. Així, el cap de llista dels socialistes ha apostat pel catalanisme pragmàtic i ha dit a aquells que han criticat l'aliança presentada dimecres amb els democristians d'Units per Avançar per les eleccions del 21D ho fan perquè no entenen què vol dir de pactar i acordar amb d'altres que pensen diferent.

Iceta ho ha dit en una conferència alsaló d'actes del Col·legi d'Advocats de Barcelona ple de gom a gom i davant de membres del seu partir, líders sindicals, representants de la cultura i del món polític, com l'exlíder d'Unió Josep Antoni Duran i Lleida i el que serà el seu número tres per Barcelona Ramon Espadaler.

Precisament, segons informa ACN ha afirmat que entén les crítiques del seus adversaris a l'aliança amb Units per Avançar perquè hi ha qui no vol acordar, sinó que vol imposar i ha reivindicat que Catalunya necessita més acords i menys divisions.

D'altra banda ha assegurat que vol ser el proper president de la Generalitat de Catalunya per superar la divisió entre catalans.

El primer secretari del PSC ha defensat l'aliança que es va anunciar dimecres amb Units per Avançar de cara als comicis del 21-D, que ha definit com "una resposta generosa i intel·ligent a una situació excepcional per tal d'enfortir el catalanisme no independentista". Ha reivindicat que Catalunya necessita més acords i menys divisions i per això ha retret a aquells que han criticat aquesta aliança que no entenen l'acord entre diferents, des del respecte, des de la recerca apassionada del que uneix. 

El candidat socialista ha presentat el 21D com una possibilitat de canviar de rumb i, en aquest context, ha ofert un rumb d'estabilitat, de seny, de prosperitat, de justícia social i de sostenibilitat. En la seva oferta, ha dit que es vol recuperar el respecte per totes les idees, deixar enrere actituds sectàries, abandonar projectes que divideixen entre bons i mals catalans i, en definitiva, a retrobar "el catalanisme pragmàtic que va fer gran Catalunya i assegurava respecte a Espanya i Europa"

Abandonar les trinxeres

En aquest sentit, ha tornat a reivindicat la necessitat d'acords, d'abandonar la "política de trinxeres" i aconseguir que Catalunya no sigui el camp de batalla entre bons i dolents.

Iceta ha assegurat que el que cal en aquests moments són molts acords estratègics que sumin esforços per tal d'articular un nou contracte social. Entre aquests pactes ha inclòs aquells necessaris per fer avançar l'economia, una agenda d'igualtat i una altra de regeneració institucional i democràtica, entre d'altres. 

D'altra banda, ha dit que mentre que fa dos mesos hagués dit que volia ser president de Catalunya per aconseguir un clima de diàleg i acord amb la resta de l'Estat i utilitzar el potencial del país al servei del progrés econòmic i la lluita contra les desigualtats, ara el principal objectiu és superar per evitar la divisió entre catalans i la política de fronts. "Si sóc elegit president ho sacrificaré tot al servei d'aquest objectiu", ha manifestat.  

Proposta catalanista

Iceta ha explicat que la seva proposta "és lluny del que diuen alguns hiperventilats, una proposta catalanista, a més de democràtica i reformista i que fa una defensa aferrissada de les institucions d'autogovern de Catalunya".

Així, ha assegurat que catalanisme és federalisme, per la qual cosa proposa implicar-se a fons en la reforma d'Espanya i d'Europa i ha afirmat que mirarà cap a les dues  bandes, sent tan exigent com dialogant amb el govern espanyol que hi hagi, sigui del color que sigui

Ha afegit que no vol limitar-se a defensar la legalitat ni a assenyalar els riscos de la independència sinó que ha proposat un projecte factible i engrescador. El socialista ha apuntat que la seva oferta interpel·la als catalans que volen ordre i progrés i ha assegurat a aquells que mai havien pensat en donar un suport catalanista que no els decebrà.  

Pacte d'Estat

En el transcurs de la seva conferència, Iceta ha recuperat la idea d'establir un pacte d'estat per solucionar la qüestió catalana, que ha dit que és no "un problema" sinó "el problema d'Espanya".

Com ja va explicar a Madrid, aquest pacte ha d'incloure la negociació dels 46 punts que el llavors president Carles Puigdemont va demanar a Mariano Rajoy: recuperar l'Estatut aprovat pels catalans, abordar el finançament autonòmic, impulsar un pla ambiciós d'inversions i infraestructures i el reconeixement de les aspiracions nacionals de Catalunya, entre d'altres. 

Entre els assistents hi havia l'expresident de la Generalitat José Montilla; l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; el líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni; el cantant Joan Manuel Serrat; el secretari general de la UGT, Camil Ros; l'economista Antón Costas, l'exministra de Cultura Ángeles González Sinde; l'exvicepresident del Tribunal Constitucional (TC) Eugeni Gay i el president d'Units per Avançar, Ramon Molins, entre d'altres.