Canvi de to en el Parlament. Després d'una legislatura agre, amb discursos abrandats i amb baralles contínues, la primera intervenció de Roger Torrent com a nou president de la XII Legislatura ha rebaixat aquest to i s'ha mostrat, en tot moment, conciliador. Només la CUP i Cs han criticat el discurs.

Ha apostat per "cosir" la societat catalana i s'ha proposat fer de la democràcia i la convivència el seu full de ruta.

Torrent, amb una llarga experiència política malgrat la seva joventut, ha destacat, precisament, que en el món local és quan s'aprèn a teixir acords amb els que no pensen igual. "Vull cercar l'entesa i el diàleg a la vida política catalana", ha dit.

El nou president ha destacat, també, que la pluralitat és la que ha de fomentar la cohesió. Això sí, ha reivindicat que al Parlament s'hi pugui parlar de tot. Evidentment, ha tingut unes paraules pels diputats independentistes que ara estan a la presó o que viuen a Bèlgica, però tot seguit ha deixat clar que serà el president dels 135 diputats. S'ha proposat posar fi a la "intervenció" de les institucions catalanes arran del 155. Segons el decret, la intervenció finalitza en el mateix moment que es constitueix el nou Govern de la Generalitat.

Torrent ha acabat el seu discurs amb un visca la democràcia!, i un visca Catalunya!. En cap moment del seu discurs ha fet servir paraules con independència, república o sobirania. L'única persona que durant la sessió ha fet servir el mot independència ha estat Inés Arrimadas. Per la líder de C's, no hi ha esperança de la imparcialitat de Torrent. Arrimadas ha assegurat que reclamarà per la decisió de la Mesa d'edat de permetre el vot delegat dels tres diputats que estan a la presó.

Precisament, Ernest Maragall, qui ha estat el president de la Mesa d'edat per ser el diputat més vell, ha estat qui ha fet el discurs més dur. Ha afirmat que l'Estat no es conforma en guanyar, sinó que vol humiliar. Les seves paraules no han anat amb el to tranquil i conciliador que després ha fer servir Torrent. Tots dos són d'ERC.

Aquest nou to conciliador també ha provocat que la CUP, qui ha votat els candidats d'ERC i JxCat a la Mesa acríticament, hagi manifestat al final que Torrent "traeix" l'esperit de l'1 d'octubre.

En canvi, la resta de formacions han valorat positivament aquest canvi, però han demanat que no sigui només la flor d'un dia i que en el futur actuï de la mateixa manera, amb la mà oberta i disposat al diàleg.

Bloc independentista sense fissures

Torrent ha estat elegit president del Parlament a la segona volta a l'obtenir 65 vots, mentre que el diputat de Ciutadans José Maria Espejo-Saavedra, n'ha obtingut 56. Nou diputats han votat en blanc (els vuit de Comú-Podem i un de sorpresa, que de moment no se sap qui ha pogut ser). Per les vicepresidències, Josep Costa (JxCat) ocuparà la primera, mentre que Espejo repeteix com a vicepresident segon. Els independentistes han votat en bloc, mentre que els constitucionalistes han apostat per Espejo. Els comuns, per la seva part, sempre han votat en blanc. Per les quatre secretaries, els elegits han estat Eusebi Campdepadrós (JxCat), David Pérez (PSC), Joan Garcia (Cs) i Alba Vergès (ERC), Precisament, Elisenda Alamany (Comú-Podem) ha fet notar que només hi ha una dona en una Mesa clarament masculina, la qual cosa ha rebut l'aplaudiment de una bona part de diputades i diputats.

El president Torrent ha convocat ja la seva primera Mesa per dijous. En l'activitat parlamentària ha d'haver la cita amb els dirigents de tots els grups per veure a qui es proposa com a candidat a president de la Generalitat. JxCat assegura que l'acord per conformar la Mesa és un pacte amb els independentistes per a investir Puigdemont. No obstant, cada cop es veu més lluny aquesta possibilitat. Torrent ja va manifestar que faria cas dels informes dels serveis jurídics, els quals ja han dit que no es pot investir un president ni via telemàtica ni per persona interposada.

Cal tenir en compte que durant tot el dia d'avui, Marta Pascal, coordinadora del PDCat, ha estat reunida amb Puigdemont a Brussel·les. Fonts del partit confirmen la reunió i diuen que ha estat per desencaixar coses.