El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha posat en dubte, en una entrevista per escrit a Telecinco difosa aquest dilluns, que una presidència de la Generalitat liderada per Carles Puigdemont (JxCat) fos realment viable. “El problema no és si es pot o no –investir Puigdemont-, sinó si seria una presidència efectiva. I l’Estat espanyol mai no permetria que fos una presidència efectiva. Aquí radica el problema”, ha dit en resposta al qüestionari de la televisió.

Junqueras, però, no es descarta a ell mateix com a possible candidat a la investidura, però sí contempla poder renunciar-hi sense inconvenients pel bé de l’independentisme. “Jo no he perdut els meus drets que se sàpiga, així que un candidat vàlid ho sóc segur, però d’entrada no em correspon a mi. La prioritat és recuperar el Govern. Sempre he estat disposat a totes les renúncies que calguin en benefici del col·lectiu, sempre que calgués”, ha sentenciat.

En aquest sentit, apunta a qui creu que seria per a ell la millor candidata, però sense assenyalar-la directament ni tancar-se a altres noms de JxCat o ERC. “Marta Rovira és un gegant, una persona en qui tots confiem”, explica de la secretària general d’Esquerra. 

A l’entrevista, Junqueras es mostra satisfet amb el resultat electoral del 21D, tant el dels republicans com el de l’independentisme en general, i se’n congratula d’haver-se presentat per separat. "Hem obtingut globalment el millor resultat possible. ERC va optar per buscar el vot dels no convençuts, per eixamplar, i aquest és el gran èxit”, ha afirmat. 

Pel que fa a la seva situació a la presó, sembla que no té gaires expectatives de poder sortir en llibertat aviat, sobretot per l’actitud del sistema judicial. “L’aute judicial està ací, és una resolució molt política que deixa poc espai a una defensa jurídica”, retreu.

A més, remarca que des que es van convocar les eleccions sembla evident que es va acceptar els efectes de l’article 155 i el seu cessament del Govern, i això no ha estat valorat pel jutge. “Jo m’he refermat amb el meu compromís amb la democràcia, la justícia i la no violència, com sempre. El 155? Tots vam acceptar participar en unes eleccions dictades sota aquest emparament, i ningú va seguir al Govern després del cessament. No és una qüestió de paraules, sinó de fets. I els fets, manen”, ha dit.  

Junqueras, però, també critica que després de tot el que ha passat amb l’independentisme tornant a ser majoritari al Parlament, el govern espanyol no vulgui seure a parlar. “És obvi que el diàleg no arriba perquè el Govern espanyol el refusa. Fa uns dies Torrent va proposar diàleg a Rajoy i aquest el va rebutjar”, ha comentat.