Esquerra va fent passes per deixar enrera la unilateralitat que ha caracteritzat aquests darrers dos anys i afrontar un nou escenari de després de les eleccions, basat en la bilateralitat, el diàleg i la negociació.

La secretària general, Marta Rovira, designada per Oriol Junqueras com la seva successora en el lideratge intern, ha reafirmat que està negociant amb Junts per Catalunya el nou escenari que es plantejarà com a programa electoral i aplicar-ho després del 21D.

En la presentació de les candidatures amb les altres formacions que s'intregren a les llistes d'ERC (com els democristians de Demòcrates amb Antoni Castellà o exsocialistes d'Ernest Maragall davant del palau del Parlament), Rovira també ha exigit al govern espanyol que assumeixi els resultats d'unes eleccions que ell mateix ha convocat.

La postura de Rovira s'allunya, en certa manera, de la via unilateral mantinguda aquests dos últims anys, quan els partits sobiranistes consideraven que perquè el goven espanyol negociés s'havia d'arribar fins a la proclamació de la independència.

Segons Rovira, Esquerra no han fet mai proclames a favor de la unilateralitat, sinó que ha volgut donar compliment al mandat democràtic sorgit dels comicis de setembre de 2015.

D'altra banda, ha dit que l'executiu estatal té l'obligació d'acceptar els resultats del 21D perquè és ell qui l'ha imposat. "Més que mai es veurà amb l'obligació d'acceptar el resultat del joc democràtic si ens està reptant a aquest joc democràtic", ha declarat.