Adéu a la unilateralitat. Esquerra i Junts per Catalunya estan negociant amb la CUP la fórmula per deixar enrere la proclamació unilateral de la independència i iniciar la nova legislatura a partir de les eleccions del 21D obrint un espai pel pacte, que hauria de portar a un referèndum en el que els catalans votessin sí o no a la independència. Fins i tot no posen una data límit.

Aquest és un canvi d'escenari. De forma implícita reconeixen que no hi va haver una proclamació real de la república catalana el 27 d'octubre. A més, reconeixen l'aplicació del 155 i la convocatòria d'eleccions. Els recursos dels exconsellers empresonats demanant la seva llibertat ja diuen que reconeixen l'article 155, encara que els d'ERC no fan servir pas el verb "acatar".

Aquesta postura, si finalment acaba imposant-se, aproparia el món independentista als Comuns, que sempre han defensat la negociació amb l'Estat per acordar una consulta.

Programa electoral conjunt

Segons publica naciodigital.cat, ambdues formacions ja han pactat nou punts que aniran als programes electorals de les dues candidatures, les liderades per Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. Ara, falta negociar amb la CUP. Els cupaires mantenen, com a mínim fins ara, que el 21D ha de servir per aplicar ja les lleis de transitorietat, doncs ells sí que creuen que la República catalana ja va ser proclamada i que està en vigència. No obstant, cap text legal empara aquesta proclama i Catalunya no han rebut cap reconeixement internacional, a hores d'ara.

Així, el punt vuitè del programa electoral conjunt diu que tots dos es comprometen després de les eleccions a "impulsar un gran acord de país, que amb voluntat democràtica i vocació constituent, eixampli encara més per mitjà d'instruments de presa de decisió i debat participatius, l'àmplia majoria ciutadana partidària que Catalunya pugui exercir lliurement el dret a l'autodeterminació".

Finalment, l'acord programàtic afirma que es pretén "assolir una negociació bilateral amb l'Estat espanyol i alhora amb la Unió Europea –com a subjecte de dret internacional- a partir del qual, sense cap renúncia prèvia per part del Parlament i el Govern, es faci possible l'accés de Catalunya a la plena independència i l'efectiva i pacífica articulació democràtica a la República catalana".

Altres punts que ja es troben acordats són l'alliberament dels "presos polítics", la retirada dels efectius policials especials desplegats arran del referèndum de l'1d'octubre, els quals són considerats "responsables de la repressió", així com la finalització de la "pressió policial i judicial que sota diferents formes i amb graus d'intensitat diversos, coarta l'exercici dels drets democràtics i les llibertats públiques de la ciutadania de Catalunya".

Un altre punt és l'exigència de l'assumpció de responsabilitats polítiques per "l'operació repressiva per impedir la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, que va provocar més de 1.000 ferits, i la retirada de tots els processos penals i administratius amb motiu de la seva convocatòria, així com la consulta del 9 de novembre de 2015".

Una sola investigació judicial

Precisament, avui s'ha conegut que la jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, està d'acord en què la investigació judicial per l'1 d'octubre i la proclamació de la independència que ara tramitava ella i acusava el Govern cessat de rebel·lió, sedició i malbaratament de recursos públics passi al Tribunal Suprem, qui és l'encarregat d'instruir el sumari contra la Mesa del Parlament, per la qual cosa només serà un tribunal el que faci la investigació. Així mateix, el TSJC i el jutjat d'instrucció 13 de Barcelona també han remès els seus sumaris al magistrat Pablo Llarena. Ara serà el Suprem el que ha de decidir la llibertat dels exconsellers que segueixen empresonats.

Pel que fa als que estan a Brussel·les, segueix el procés d'extradició iniciat. Fonts jurídiques consideren molt probable que el magistrat Llarena decreti la llibertat sota fiança per Junqueras i els altres ex consellers. Així, podrien iniciar la campanya electoral, doncs gairebé tots ells són candidats, a excepció de Meritxell Borràs i Joaquim Forn.

Garanties

Un altre dels punts acordats és la defensa de les institucions de Catalunya "davant l'agressió que representa la suspensió del nostre autogovern arran de l'arbitrària aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, exigir la seva retirada i acabar amb la intervenció de les finances de la Generalitat".

"Reclamar al Govern espanyol un compromís davant la comunitat internacional per mitjà del qual es garanteixi el seu respecte escrupolós als resultats de les eleccions del 21-D, sigui quin sigui el seu signe", diu el punt cinquè.

Mariano Rajoy ja ha assegurat que respectarà els resultats del 21D. No obstant, ERC i JxCat mantenen que en el cas que es confirmés una nova majoria independentista, el Govern espanyol hauria de assumir "democràticament" aquests resultats i no tornar a "actuar il·legítimament i abusant de la seva posició de força contra les iniciatives que desenvolupi la Generalitat en compliment del mandat de les urnes. En aquest sentit, cal exigir la retirada de tots els recursos d'inconstitucionalitat presentats pel govern espanyol contra normes i acords emanats del Parlament o el Govern de Catalunya".

Es demana a la Unió Europea que "vetlli especialment" perquè els drets de la ciutadania de Catalunya, en tant que ciutadans europeus, no siguin vulnerats sota cap concepte per les iniciatives administratives i/o judicials de les institucions espanyoles.

Finalment, es proposen que es contrarestin els efectes de la "campanya contra l'economia catalana orquestrada pel govern espanyol, que ha construït interessadament una atmosfera artificial de caos, violència i inestabilitat per perjudicar els treballadors i la competitivitat de les empreses". Com a últim punt consensuat per Esquerra i Junts per Catalunya hi ha la defensa del model de l'escola pública catalana "de qualsevol ingerència de l'Estat", així com la reivindicació de la dignitat i la professionalitat dels seus docents "contra els atacs i les campanyes calumnioses que estan patint".