Societat Civil Catalana (SCC) torna a sortir al carrer aquest diumenge i ho farà sota el lema Tots som Catalunya per tal de fer sentir la seva veu i equilibrar la presència dels diferents sectors al carrer. El vicepresident de l'entitat Àlex Ramos ha rebutjat que la convocatòria sigui una reacció a res, però sí que ha dit que el to i la intensitat del seu missatge i manifest es modularà segons el que passi al Parlament aquest dijous, i també al Senat divendres. L'entitat no s'ha expressat ni a favor ni en contra de l'aplicació de l'article 155 perquè assegura que no li correspon, però sí que ha dit que segons els seus juristes aquest no treu autonomia a Catalunya, sinó que la recupera, en paraules de la vicepresidenta Miriam Tey. A més, Ramos ha dit que el ple del 6 i 7 de setembre al Parlament va ser una espècie de 155 català. Els convocants han fet una crida a recuperar la normalitat democràtica i el seny, com ja van fer en l'anterior manifestació, informa ACN.

Després del que qualifiquen com a èxit de la manifestació del 8 d'octubre, Societat Civil Catalana ha decidit tornar a fer una crida als no independentistes a sortir al carrer aquest diumenge a les 12 hores al Passeig de Gràcia per tal d'expressar el seu rebuig al procés i reclamar, com ja van fer llavors, que torni el seny. La capçalera se situarà al carrer Diputació i baixarà fins arribar a l'encreuament de Passeig de Gràcia amb Gran Via, on es farà lectura del manifest.  Qui ho farà, així com qui hi haurà a la capçalera, és una informació que encara no han fet pública perquè s'està acabant de perfilar tot i que han garantit la presència d'entitats i partits polítics. 

L'entitat comptarà amb uns 500 voluntaris que s'encarregaran de que la manifestació transcorri sense cap incident. Entre d'altres, volen evitar la presència de símbols i proclames anticonstitucionals. En aquest sentit, el vocal de la junta Xavier Marín ha explicat que en la manifestació del 8 d'octubre van poder neutralitzar col·lectius que mostraven aquests símbols i ha esperat que aquest diumenge no hi hagi ningú que vulgui desnaturalitzar la marxa. 

D'altra banda, i sobre els crits que es van poder sentir en l'anterior ocasió com per exemple "Puigdemont a la presó" , l'entitat ha emfatitzar que les seves proclames són a favor del seny i de la necessitat que tothom sigui tingut en compte a Catalunya, no només un sector. Malgrat això, ha considerat bastant inevitable que puguin haver-hi persones que a títol individual puguin fer proclames de desfogament com aquesta, "tot i no ser sensates", segons Tey. 

Ramos ha explicat que la manifestació neix amb la voluntat de normalitzar la seva presència al carrer i evitar que les imatges de mobilitzacions que es donen representin només els independentistes. El vicepresident ha dit, però, que no volen fer política des dels carrers i ha qualificat d'ideologia totalitària crits com els de "els carrers seran sempre nostres". 

Rebutja el tacticisme

Pel que fa a l'anàlisi política del moment, Ramos ha rebutjat el tacticisme del Govern i ha retret al president, Carles Puigdemont, ser confús i no aclarir si s'ha declarat o no la independència.  Societat Civil Catalana defensa la necessitat de convocar eleccions autonòmiques quan sigui més apropiat, tot i que ha considerat que aquesta és una prerrogativa del president de la Generalitat, i que no seran ells els que diguin què ha de fer. "Nosaltres mai direm a cap president que posi les urnes", ha dit Marín. 

Ramos ha afegit que existeix gran crispació dins de JxSí per aquesta qüestió i ha dit que en el cas de Societat Civil Catalana la crida és a preservar l'Estat de dret i la normalitat democràtica. Tey ha afegit que l'entitat està amb les lleis i que és el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, qui ha de prendre les decisions que consideri oportunes. En cas que arribin aquests comicis, l'entitat espera que els actuals governants no seran tan absurds de repetir els mateixos errors. 

Sobre l'aplicació o no de l'article 155 de la  Constitució espanyola, Ramos ha insistit que l'entitat no ha sol·licitat que s'apliqui sinó que sempre han demanat a l'Estat que actuï per recuperar l'Estat de dret i que ho faci amb intel·ligència i proporcionalitat. Tey ha anat una mica més enllà assegurant que no volen treure competències a Catalunya però si restaurar les institucions catalanes i l'Estatut, que consideren afectat després del ple del 6 i 7 de setembre al Parlament. "El 6 i 7 va ser una espècie de 155 català en contra de la Constitució i l'Estatut", ha reblat Ramos.