El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit finalment no anar al Senat a defensar les al·legacions contra l'aplicació de les mesures de l'article 155, que suposen la intervenció de l'autogovern de Catalunya. Ara per ara, tot indica que el president, aconsellat pel seu sanedrí, prefereix declarar formalment la constitució de la república catalana.

Així ho ha explicat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la resta de grups de la cambra. Així doncs, el president de la Generalitat renuncia a les dues opcions que li havia ofert el Senat, dijous a les 17 h o divendres a les 10 h.

Puigdemont només es dirigirà al ple del Parlament, en una sessió específica per donar resposta al 155 que finalment començarà a les quatre de la tarda de dijous, enlloc de les deu del matí, com s'havia previst abans, tal com també ha comunicat Forcadell als portaveus dels grups parlamentaris. En les últimes hores s'han intensificat els contactes del president de la Generalitat amb membres del Govern, partits i entitats sobiranistes i es mantenen reunions constants, per la qual cosa res està decidit del tot.

Segons algunes fonts, s'hauria arribat a un acord per la república, sense concretar en què consisteix. Però altres fonts pròximes als contactes neguen que hi hagi un pacte per a declarar la independència en aquest ple. Sobre la taula de Puigdemont hi ha tres escenaris: declarar la independència, declarar la independència i convocar eleccions o només convocar eleccions.