Les bases de Barcelona en Comú han avalat el trencament del pacte municipal amb el PSC pel suport dels socialistes a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Els socialistes, amb Miquel Iceta al capdavant, han acusat Ada Colau de triar la via marcada pels independentistes front a la governabilitat de la ciutat de Barcelona.

El 54,18% de les persones que han votat en la consulta interna que ha fet la formació han apostat per posar fi al pacte i passar a governar en solitari, mentre que el 45,68% s'han posicionat en contra del trencament de l'acord. En total, han votat 3.700 adherits, dels quals 2.000 han avalat la ruptura i 1.700 han defensat mantenir l'acord municipal que Ada Colau i Jaume Collboni van signar la primavera de 2016.

El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha descartat passar a governar amb cap altre partit a la ciutat.

"Cercarem tots els acords necessaris amb totes les forces polítiques per poder afermar les línies de govern que s'han anat consolidant en dos anys", ha garantit Pisarello, qui ha estat qui ha comunicat els resultats oficials, informa ACN.

Ada Colau ha afirmat que la decisió ha estat difícil però que s'ha pres amb radicalitat democràtica. "Continuarem governant en base a objectius concrets. Amb tot el diàleg que la ciutat es mereix i buscant acords amb tots els grups". Amb tot, Colau també ha volgut agrair la feina conjunta amb Jaume Collboni i tot l'equip dels socialistes al servei de Barcelona i ha exigit que el PSC abandoni aviat els pactes que, segons ella, té amb PP, Cs i Unió i recuperi, així, aliances d'esquerres.

Per la seva part, Miquel Iceta, el primer secretari del PSC, ha acusat Colau de triar independència per sobre de Barcelona i de plegar-se a les exigències dels representants d'ERC i el PdeCAT a Barcelona. Iceta ha valorat així la decisió i ha recordat que el pacte que van subscriure deia de forma taxativa i explícita que les qüestions que no fossin de l'àmbit local quedaven fora del mateix. El primer secretari del PSC ha criticat especialment que Colau hagi amagat la seva opinió i ha sentenciat: "Potser és l'alcaldessa de Barcelona, però no és la líder que Barcelona necessita".