Oriol Junqueras encapçala la llista del seu partit però apunta que el president sorgit de les urnes el 21D no ha de ser ell sinó Carles Puigdemont. I, a més, apunta que la seva successora serà Marta Rovira, assenyalada com la futura presidenta. De moment surten tres presidents, però només un d'ells ho podrà ser, sempre i quan guanyin les eleccions i l'artimètica ho permeti. Sempre hi quan també es pugui fer un "govern de concentració", que és la proposta que Rovira va portar a Puigdemont.

Tot això la mateixa tarda que Carme Forcadell ha anunciat que anirà a la llista electoral d'ERC, probablement de número 5, quan a la llista de Junts pel Sí va ser la 2 com a presidenta de l'Assemblea, càrrec que va deixar en mans de Jordi Sànchez. Forcadell havia estat regidora d'Esquerra a Sabadell abans de dedicar-se a l'ANC.

Junqueras ha enviat una carta a la militància d'Esquerra on admet errors d'ingenuïtat en el procés cap a la proclamació de la república catalana. No obstant, estima que els darrers dos anys s'han fet "passes de gegant".

Encara que assegura que Puigdemont és el candidat, avala la presentació de llistes separades entre el PDCat i ERC, malgrat que Puigdemont i el seu partit han reclamat la reedició de Junts pel Sí. El PDCat es presenta sota el nom de Junts per Catalunya amb Puigdemont com a principal reclam polític.

ERC veu la possibilitat de guanyar unes eleccions a Catalunya, la qual cosa no passa des del Front d'Esquerres de febrer 1936, quan Esquerra va ser el pal de paller de les forces progressistes (republicans, socialistes i comunistes, amb el suport dels anarquistes) que es van presentar juntes, la qual cosa va retornar Lluís Companys a la presidència de la Generalitat des de la presó del Puerto de Santa María.

Ara, Puigdemont viu a Brussel·les, on cada dia té prou temps per rebre qui estima oportú fer-li una visita. Mentre, Junqueras passa la vida a la presó d'Estremera per ordre de la jutgessa Carmen Lamela, encara que els seus advocats esperen que aviat pugui sortir en llibertat i fer la campanya electoral.

En la carta enviada als militants, Junqueras estima que les eleccions del 21D són una oportunitat pel sobiranisme. A la vegada, assenyala Marta Rovira com la persona que podria liderar la Generalitat sempre i quan ell segueixi empresonat: “Fem-li confiança”, afirma, tot afegint que “va sent hora que en aquest país una dona sigui al capdavant”. Malgrat això, tot seguit diu que Puigdemont és el seu candidat (potser no es votarà a ell mateix?). 

Junqueras aprofita per sumar-se a l'autocrítica del món independentista, que els darrers dies ha afirmat que els catalans no estaven prou preparats per la independència o que ells no s'esperaven l'actuació ferma de l'Estat espanyol en defensa dels seus arguments. No obstant, per Junqueras aquests dos últims anys han servit perquè Catalunya sigui reconeguda.

“Certament, també s’han comès errors. Sí. Ingenus, vam creure que l’Estat mai no s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió. O que la Unió Europea no permetria que el Govern del PP, en nom de la unitat d’Espanya, tolerés tants cops contra la ciutadania i les institucions catalanes”, assumeix Junqueras a la missiva. 

Junqueras aprofita per demanar un acostament a Podem i a la seva marca a Catalunya, liderada per Xavier Domèneh. “Cal teixir complicitats amb aquells que, dissortadament, equiparen República i 155. Per dolorosa i incomprensible que de vegades ens resulti la seva actitud".

La llista del president

Per altra part, Puigdemont està ultimant la llista que ell ha d'encapçalar. De moment, sembla clar que cap dels càrrec orgànics de primera línia del PDCat en formaran part. Ni Marta Pascal, ni Neus Munté ni David Bonvehí.

Els que sí que hi seran seran els exconsellers empresonats o a Brussel·les: Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Llu´si Puig i falta el dubte de Clara Ponsatí, reàcia a anar a la candidatura. A més, tot sembla indicar que els líders de les associacions municipalistes Neus Lloveras i Miquel Buch, dirigents del PDCat, sí que entraran a formar part de la candidatura, doncs han estat escollit per les bases territorials, on també podrien repetir els diputats de Junts pel Sí Oriol Amat i Josep Maria Forné.

Els fitxatges podrien ser Elsa Artadi, estreta col·laboradora de Puigdemont a la presidència de la Generalitat com a assessora econòmica, el professor de Dret Constitucional Hèctor López Bofill, el periodista Martí Anglada, l'editora Laurà Borràs o el dirigent esportiu Gerard Esteva. Fins divendres n o es coneixeran tots els noms, doncs l'última paraula la té Puigdemont, que fa les gestions personalment des de Brussel·les. Fins i tot seria possible la inclusió a la candidatura de Ferran Mascarell, amb una llarga carrera política, primer de la mà del PSC (regidor a Barcelona i conseller de Cultura de Pasqual Maragall) i després com a independent i ideòleg d'Artur Mas. Mascarell ha estat l'últim delegat de la Generalitat a Madrid.

Duran votarà Iceta

Una de les sorpreses del dia també ha estat l'anunci de Josep Antoni Duran Lleida de que aquest cop votarà el PSC i el seu cap de llista Miquel Iceta. Els socialistes han integrat a la seva candidatura els democristians Units per Avançar, que ha aplegat exdirigents de la UDC de Duran, com Ramon Espadaler, el tres a la llista d'Iceta, o Montse Surroca, número 2 a Lleida.