A dos dies de l'inici oficial de la campanya electoral, totes les formacions aprofiten el cap de setmana per fer actes polítics, això sí sense demanar directament el vot, cosa que està prohibida per la normativa.

Així, totes les formacions han aprofitat per començar a ensenyar les cartes, una mica més, i posicionar-se davant unes eleccions que a hores d'ara es preveuen molt animades, malgrat el fred meteorològic.

El PSC i la hisenda federal

Miquel Iceta ha defensat les seves propostes d'una hisenda federal, del principi de “ordinalitat” i d'acordar una quita del deute, perquè, ha assegurat, “nosaltres no demanem gens que no demanem per a uns altres”. El candidat del PSC ha fet aquestes declaracions en la inauguració a Barcelona de la III Convenció Federalista organitzada per la Fundació Campalans i la Fundació Friedrich Ebert Stiftung, en la qual també ha intervingut l'expresident de la Generalitat José Montilla.

El candidat socialista ha resumit les seves propostes de crear una hisenda federal perquè la Generalitat, en consorci amb l'Estat, recapti i gestioni tots els impostos; la seva defensa del principi de “ordinalitat” perquè “solidari no sigui finalment penalitzat”; i de la condonació de part del deute a Catalunya.

Ha recordat que aquestes propostes les va fer ja el 2015, però llavors “no va interessar a ningú” i ha assegurat que han estat compartides per altres dirigents socialistes, com el president de la Comunitat valenciana, Ximo Puig, però ha lamentat que si les diu ell alguns interpreten que “hi ha alguna cosa estranya”. Puig ha donat suport a Iceta durant la convenció federalista.

La segona volta de l'1-O

Per la seva part, el cap de llista de Junts per Catalunya (JxCat), Carles Puigdemont, ha considerat que el 21D ha de ser la segona volta de l'1-O. Puigdemont, en un missatge des de Brussel·les, ha apel·lat a l'esperit del dia del referèndum per tal de doblegar l'autoritarisme de l'Estat.

L'expresident de la Generalitat, en la presentació de la llista per Girona de la seva candidatura, ha carregat contra l'executiu de Rajoy i ha recordat que el futur d'un poble no es pot decidir en els tribunals o en un consell de ministres.

Ciutadans ataca el PSC

El president de Ciutadans, Albert Rivera, busca el votant socialista i ha acusat el PSC de ser una mala còpia dels nacionalistes amb un programa electoral com que plantejava CiU i Artur Mas però quatre anys després, en referència a la Hisenda catalana. En l'acte de presentació de l’equip del partit a l’amfiteatre del Parc Gran Sol de Badalona, ha apel·lat els votants decebuts amb el PSC que, durant anys, afirma que ha lliurat els seus vots als separatistes.

"Tots els nostres vots aniran al recipient de la Constitució", ha reblat Rivera. En aquest sentit, ha afirmat que els socialistes i el PP no volen que governin a Catalunya però s'ha mostrat convençut que no els quedarà més remei que donar-los suport perquè els seus votants prefereixen Cs que un govern amb ERC o el PDCat. "Som els únics que podem guanyar a ERC a les eleccions", ha sentenciat Rivera que com és habitual a Ciutadans pren el protagonisme a la seva cap de cartell, Inés Arrimadas.

Aplicar les polítiques de Colau

Xavier Domènech, cap de llista de En Comú Podem, ha assegurat que la seva formació pretén portar a la Generalitat les polítiques que Ada Colau aplica a l'Ajuntament de Barcelona.

"No podem esperar a recuperar i fer més social el nostre autogovern. A aquells que ens han portat fins aquí, hem de guanyar-los el 21D", ha assegurat Domènech que ha afegit que "hem demostrat a la capital catalana que Cristóbal Montoro i el TC no poden ser obstacle ni excusa per no fer polítiques socials".

La CUP vol implementar la república

La CUP, en la seva assemblea programàtica, ha aprovat la implementació de la república, doncs per l'esquerra independentista Catalunya es va constituir com a república el passat 27 d'octubre.

Amb la seu blindada per centenars de persones i per un cordó policial davant la convocatòria de la ultradreta, la número 2 dels cupaires a la llista per Barcelona, Maria Sirvent, ha assegurat que defensen així una voluntat majoritària de canvi, que es va expressar al referèndum de l'1-O, informa ACN. La CUP vol implementar la república com a eina de transformació i d'emancipació social i per això insisteix en fixar aquest compromís per fer efectiva la república com a punt comú amb altres formacions.

Els cupaires també hi inclouen, l'alliberament dels "presos polítics" i el control efectiu del territori, i un gran acord per a un procés constituent.

Rajoy diu que el procés ha acabat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha reivindicat les bondats de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya assegurant que ha servit per acabar amb el procés i retornar una certa normalitat a Catalunya. Així, segons el seu relat, les eleccions "són una bona oportunitat per tancar les ferides i començar a reconstruir allò que s'ha trencat".

Durant un acte a Mataró acompanyat del candidat del PPC a les eleccions, Xavier Garcia Albiol, Rajoy ha criticat que el procés ha fet molt de mal a l'economia de Catalunya i que només un govern del PP aportarà estabilitat i moderació per assegurar la recuperació.

Rajoy també ha carregat contra els independentistes per construir "una gran mentida" quan asseguraven, per exemple, que el procés comptaria amb el suport d'Europa i els ha recomanat que seria oportú que deixessin de carregar contra els que governen la UE perquè a la vida cal escollir bé els enemics.