Carles Puigdemont genera dubtes entre els seus. Després de dir en una entrevista periodística a un mitjà israelià que Catalunya s'hauria de plantejar la sortida de la Unió Europa, hores després ell mateix rectifica i reafirma la proposta europeista del nacionalisme català. Mentre, ha generat prou rebombori polític.

Tot s'inicia quan Puigdemont afirma: "Potser no hi ha gaire gent que vulgui formar part d’aquesta Unió Europea, de la del Sr. Juncker o la del Sr. Tajani. D’aquesta Europa que és tan insensible a l’atropellament dels drets humans, drets democràtics d’una part del territori, només perquè una dreta postfranquista tingui interès que sigui així, potser no és gaire atractiva". Tot seguit ha afegit: "De tota manera, formar-ne part o no és una decisió del poble de Catalunya". Aquestes declaracions formen part d'una entrevista pel pograma Zman Emet, del canal públic israelià Canal 1 Kan.

De forma clara el cap de llista de Junts per Catalunya apostava per consultar els catalans la conveniència de mantenir-se a Europa, el Catexit. Però Puigdemont hauria de tenir clar que si Catalunya fos independent estaria fora de la UE directament, tal i com han reiterat per activa i passiva tots els màxims dirigents europeus.

La posició de Puigdemont a l'entrevista periodística trencava amb l'europeisme dels fundadors del nacionalisme polític català, a excepció de la CUP, que sempre s'ha mostrat contrària a l'Europa que ara coneixem.

Però, avui, Puigdemont ha fet servir les xarxes socials per rectificar. Així, ha assegurat que "el catalanisme és indubtablement europeista. Sempre ho ha estat, ho és i ho seguirà essent. Volem una Europa més integrada, més pròspera, més democràtica i més compromesa. Ens hem de conjurar per mantenir vius aquests valors". A més, ha afegit que "el cas català és una oportunitat d'avançar cap a una Unió Europea més forta on la ciutadania tingui cada vegada més poder de decisió i els Estats en tinguin menys. Aquest és el veritable esperit europeu".

La nova postura de Puigdemont es produeix després que Marta Pascal, la coordinadora del PDCat, el seu partit, també hagi afirmat que "volem ser Europa. Que ningú en dubti". Pascal marcava, així, la postura oficial del PDCat, l'hereva de l'europeista Convergència. Fonts del partit asseguren que només es tracta d'un malentés de la campanya electoral.

Divergències a ERC

Hores abans, però, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, s'havia alineat amb la postura de fer una consulta als catalans sobre la permanència a Europa. Encara que ha deixat clar que ERC no és euroescèptica, s'ha pronunciat a favor de fer un referèndum. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha assegurat que "no sé si s'haurà de fer un referèndum o no. En tot cas, no ens oposarem a les urnes. Si la majoria del país vol fer un referèndum, ja en parlarem", ha dit.

El portaveu oficial d'Esquerra, Sergi Sabrià, ha desmentit l'opinió de la seva líder. Sabrià no creu necessari fer una consulta.

La porta oberta per Puigdemont, molt crític amb els dirigents europeus doncs malgrat que ell es troba a Brussel·les no li fan cas, ha estat aprofitada per la resta de formacions polítiques. La proposta de consultar els catalans feta per Puigdemont l'acostaria a formacions euroescètiques, com el Front Nacional francès, la Lega Norte italiana o l'UKIP britànic.