Qui va ser vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha anat aquest dijous al Tribunal Suprem, davant el jutge Pablo Llarena, per sol·licitar la seva posada en llibertat. Just abans, El Matí Digital publicava una carta enviada pel líder d'ERC des de la presó de Estremera, titulada Estoïcisme, on reflexiona sobre aquesta actitud filosòfica i cita un text de Fernando Pessoa: “Si el vençut és qui mor i el vencedor qui mata, amb això, confessant-me vençut, em declaro vencedor”.

Amb un record a l'Imperi Romà, Junqueras recorda el valor de l'estoïcisme “davant un poder polític cada vegada més despòtic era especialment útil en aquell període”. I rememora “la dignitat de Sèneca en contraposició als deliris de grandesa i els esclats de violència de Neró”.

“M'ha vingut a l'a memòria un text de Pessoa” sobre com era la “educació estoica” en boca d'un gladiador: “I, acabant de saludar, em clavo en el pit l'espasa, que ja no em servirà per combatre. Si el vençut és qui mor i el vencedor qui mata, amb això, confessant-me vençut, em declaro vencedor”.

“I, per alguna associació d'idees, que cada lector podrà interpretar com millor li sembli oportú, m'ha retornat a la memòria aquests dies en què els mals polítics (els que han renunciat a la política) volen imposar la seva força sobre la consciència democràtica i profundísimamente humana de molts”, conclou Junqueras.