Les hostilitats en el món independentista han aflorat en el dia previst per a la sessió d'investidura. ERC i Junts per Catalunya dissenteixen del camí a prendre. Mentre que ERC vol construir la república governant la Generalitat durant els propers quatre anys, el partit de Carles Puigdemont s'aferra a proclamar la independència sense un programa de govern. Així, el president del Parlament, Roger Torrent ha sorprès a tots quan a primera hora del matí ha comunicat l'ajornament de la sessió plenària fins que el Tribunal Constitucional resolgui totes les al·legacions que té pendents, entre elles la que avui mateix ha presentat el Parlament. El TC ja ha denegat les al·legacions de JxCat.

Durant aquestes últimes setmanes s'han fet més grans les esquerdes entre l'independentisme que sempre han estat latents, sobretot entre el món d'Esquerra i el convergent, mudat ara a Junts per Catalunya, previ pas pel PDCat.

La decisió de Puigdemont de demanar empara al president del Parlament com a diputat va posar als peus dels cavalls a Torrent. Si incomplia el mandat del TC Torrent podria ser encausat, tal com va passar a Carme Forcadell la passada legislatura, i Puigdemont instava a Torrent a no fer cas a les recomanacions del TC i dels propis serveis jurídics de la Cambra (tots insisteixen en què el candidat ha d'estar present a la cambra) i fer un debat amb el candidat absent. Puigdemont mai ha pensat a comparèixer davant la cambra catalana, tot i que ha jugat a despistar insinuant la possibilitat de viatjar a Barcelona.

Trucades a Puigdemont

Segons han explicat des d'ERC, aquest matí Torrent ha trucat per telèfon, fins en quatre ocasions, a Puigdemont per comunicar-li la seva decisió d'ajornar sine die la sessió d'investidura, però el líder de JxCat no ha contestat. Davant l'enuig dels seguidors del candidat a president de la Generalitat per no haver-ho parlat abans, des d'ERC s'ha posat damunt de la taula que Puigdemont tampoc va avisar Torrent que li demanaria empara com a diputat.

Habitualment, el debat d'investidura està reglat amb un discurs del candidat, les respostes dels grups parlamentaris i la votació. Tot indica que JxCat pretenia fer una sessió simbòlica, sense el candidat present, i si no es podia votar a l'hemicicle s'hagués fet un simulacre de votació en unes dependències del Parlament sense cap valor jurídic.

La pretensió de Puigdemont és ser elegit president sense mostrar quin és el programa de govern. La CUP ha explicat que JxCat havia acceptat treure el concert a les escoles religioses que separen els sexes, crear una assemblea constituent que elabori una constitució, la nacionalització de l'empresa Aigües Ter Llobregat i un pla contra la violència masclista i un altre contra la corrupció. "Volem investir el president de la República", ha afirmat Carles Riera, de la CUP.

La decisió de Torrent ha estat compartida, evidentment per ERC, però també pel PSC i Comú-Podem. Per al PP, si Torrent ha pres la decisió ha estat "gràcies a Mariano Rajoy". Inés Arrimadas, per la seva banda, s'ha alineat amb la CUP i amb JxCat en l'oposició a la decisió de Torrent. Arrimadas ha culpat a la "injusta" llei electoral, mentre que Elsa Artadi (JxCat) ha assenyalat que la investidura de Puigdemont compta amb 68 vots i ha instat a Torrent a fer el plenari. Com a protesta, els 4 diputats de la CUP han ocupat els seus escons a l'hora d'iniciar-se el ple. Després d'aconseguir la imatge, han tornat als seus quefers. Encara que en un primer moment tot semblava indicar que els diputats de Junts també ocuparien els seus escons, al final han decidit anar a la manifestació convocada per l'ANC.

Nou candidat

PSC, PP, Comú-Podem i Ciutadans estimen que Torrent hauria d'obrir una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris i proposar a un altre candidat diferent a Puigdemont.

Tot i que el president del Parlament manté, "per ara", la candidatura de Puigdemont, des d'Esquerra s'espera un gest del candidat que desbloquegi la investidura, el que significaria un "pas enrere" de Puigdemont, com el que va fer Mas al gener de 2016 . No obstant això, tant JxCat com la CUP han posat en marxa la pressió al carrer. Centenars de persones han acudit fins als voltants del Parlament per exigir la investidura de Puigdemont. Els diputats de la CUP i els de JxCat s'han barrejat amb ells. Fins i tot, quan ja gairebé no quedava ningú al Parlament els manifestants han sobrepassat el cordó de seguretat dels Mossos i han accedit fins a la porta del Parlament, on la policia autonòmica ha carregat.

La pressió sobre ERC perquè accepti a Puigdemont com a president de la Generalitat sense programa de govern serà molt forta. Els convergents són especialistes en això. Ja el 2012 Oriol Junqueras, ara empresonat a Estremera, no va poder suportar la pressió d'Artur Mas i va capitular a fer una llista conjunta (Junts pel Sí). Puigdemont també ho va intentar, però com ERC creia que ara sí que guanyaria no va entrar en el joc. JxCat farà servir les entitats sobiranistes, com l'ANC, per pressionar. ERC ha de triar entre seguir fent màrtirs a la causa independentista o bé fer president de la Generalitat a algú que compleixi amb la legalitat sense renunciar als postulats independentistes. A ERC cada vegada més hi ha més gent que desitja trencar el cordó que els lliga a Puigdemont i volar en solitari. L'ajornament de la sessió d'investidura pot ser un primer pas.