Esquerdes entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. La campanya electoral comença a fracturar la unitat d'acció i cadascun tracta de guanyar les eleccions. Mentre que Junqueras segueix a Estremera, Puigdemont es passeja per Brussel·les i cada dia participa en els mitins de Junts per Catalunya.

A Esquerra els va semblar poc elegant que mentre que el seu candidat Junqueras segueixi a la presó d'Estremera, Artur Mas i Puigdemont demanin el vot per Junts per Catalunya com a única garantia de mantenir el procés i que ells són els continuadors de Junts pel Sí de 2015. A més, des d'ERC tampoc els ha semblat elegant que el mitin-manifestació de Brussel·les fos un acte de reafirmació de Puigdemont i s'ignorés Junqueras. Fins i tot a Marta Rovira li va costar trobar la capçalera de la manifestació per fer-se la reglamentària foto aguantant la pancarta. I tot això tenint en compte que les entitats convocants oficialment de la marxa a Brussel·les eren ANC i Òmnium, ambdues controlades per persones molt pròximes políticament a Oriol Junqueras.

La resposta l'ha donada Carles Mundó. Des que ha sortit d'Estremera, Mundó ha agafat les regnes de la campanya, fins i tot per davant de Marta Rovira, la designada per Junqueras per substituir-lo. L'exconseller de Justícia ha reclamat en un mitin a Blanes que els independentistes han de votar la llista d'Esquerra Republicana com la més "útil".

Per Mundó, que Puigdemont encapçali la candidatura de JxCat no és garantia que torni a ser president de la Generalitat: "Malauradament, per més just que sigui que des de l’exili es tingui l’aspiració màxima de representar els ciutadans, hem de ser realistes. Avui, que Puigdemont pugui tornar a Catalunya per exercir el càrrec és poc més que un desig", ha manifestat Mundó, informa ACN. El candidat d'ERC va recordar als assistents al mitin que quan Puigdemont torni "serà immediatament detingut i empresonat, i no en sortirà durant molt de temps, perquè s’han cansat de dir-ho".

Per Mundó, la situació d’exili és inevitable per a molts anys perquè les defenses de Puigdemont i els consellers destituïts que són a Brussel·les "no seran capaços de convèncer el jutge espanyol que no hi ha risc de fuga". Davant d'aquesta situació, i encara que es "tingui un govern a l'exili, "caldrà un govern fort a Catalunya", que ha de ser liderat per Junqueras.

Per Mas, JxCat és igual a JxSí

Tot havia començat un parell de dies abans. Artur Mas, en un mitin a Brussel·les amb Puigdemont, va demanar que els votants de 2015 a Junts pel Sí (coalició de Convergència amb Esquerra i alguns independents) ara votin JxCat i Puigdemont, trencant la unitat d'acció: "El que més temen és que la llista del president Puigdemont guanyi aquestes eleccions", va dir Mas. I un dia després els carrers de Brussel·les es van omplir amb crits de "Puigdemont, president!".

La resposta a ERC nom s'ha fet esperar. Ha estat el mateix Puigdemont, que cada dia participa en l'acte central de Junts via videoconferència. Per Puigdemont, la pitjor notícia per a Mariano Rajoy seria la seva victòria i ha instat a ser votar pels que el 2015 ho van fer a Junts pel Sí. Puigdemont segueix, així, l'estratègia generada al PDCat, que veu com malgrat les primeres enquestes, JxCat pot superar Esquerra, qui ja es veia guanyadora de les eleccions. D'aquesta manera, Puigdemont s'ha apropiat de la voluntat dels participants de l'1 d'octubre i els demana directament el vot.

"El 21D es triarà entre la resignació, la por, la paràlisi i l’amenaça, o bé l’esperança i la il·lusió", ha afirmat Puigdemont, qui ha apel·lat el vot per decidir entre la "república dels ciutadans, que dona esperança, no amenaça no retalla drets, o la monarquia del 155".