Cada dia hi ha una idea nova sobre la taula. El món independentista tanteja quina possibilitat hi ha per a que Carles Puigdemont sigui investit president sense trepitjar Catalunya. Les últimes hores ha estat la de la "investidura telemàtica". Segons expliquen, Puigdemont no es mouria de Brussel·les i seria proclamat president pel Parlament pels diputats presents a la Cambra. Això sense descartar la seva entrada al Parlament per ser elegit president i hores després presentar-se per ser detingut. Una altra idea que ha circulat les últimes hores també seria una llarga marxa a peu des de Perpinyà a Barcelona amb centenars de persones protegint Puigdemont fins a la seva entrada al Palau del Parlament. Això contrasta amb la petició del PSC: un president d'un país ha de viure i treballar al país del que n'és president.

Hi un però: no està previst en el reglament de la Cambra la possibilitat de l'elecció telemàtica. Fins i tot des d'Esquerra es passa la pilota als lletrats de la Cambra: serien els assessors jurídics, després que dimecres 17 de gener es constituexi el Parlament, els que hauran de certificar si és possible aquesta via. Malgrat tot, els indicis apunten a què és gairebé impossible fer servir aquesta fórmula. Així, les persones de confiança de Puigdemont hauran de cercar una nova via "imaginativa".

Però abans del debat d'investidura del president de la Generalitat, cap a final de gener, hi ha la constitució del Parlament i de la Mesa, òrgan de govern de la Cambra. A hores d'ara només Ciutadans ha avançat que el seu candidat serà José María Espejo-Saavedra. Albert Rivera, des de Madrid, ha avançat que es reunirà ben aviat amb Xavier Domènech per a cercar suports.

Per l'altra banda, el sector independentista està d'acord en què la Mesa tingui majoria sobiranista. De moment, tot sembla indicar que Carme Focadell no repetirà i des d'ERC s'ha llançat el nom de Carles Mundó, encara que alguns d'altres proposen el d'Ernest Maragall. Amb l'únic que coincideixen Esquerra, Junts per Catalunya, CUP i el PDCat és que volen tenir majoria a la Mesa. Però les converses per a certificar-ho estan pendents de la decisió de Puigdemont.

Demòcrates, aliats electorals d'ERC, ja han proposat obrir converses com els Comuns per incoporar-los a la Mesa. Antoni Castellà, líder dels democristians indepedentistes, ha llançat la idea públicament que els quatre diputats electes que ara es troben a Bèlgica renunciïn a l'escó i facilitin aquesta majoria. Fonts parlamentàries han assenyalat que tots quatre ja han complimentat el preceptiu formalisme, per la qual cosa Antoni Comín i Meritxell Serret (ERC) i Carla Ponsatí i Lluís Puig (JxCat) ja són diputats. Això sí, qualsevol d'ells pot renunciar en qualsevol moment.

Miquel Iceta, líder del PSC, ha assegurat que no tindria cap inconvenient en votar a Espejo-Saavedra, sempre i quan des de Ciutadans es faci la proposta formal i no a través dels mitjans de comunicació. Així mateix, proposa una Mesa amb la presència de tots els grups parlamentaris. Iceta ha reconegut que ja ha mantingut contactes amb PP, Cs, Comuns i ERC. A tots ells els proposa que el president del Parlament desenvolupi les seves funcions dins del marc de l'Estatut i de la Constitució, que no s'escullin persones que no puguin exercir la seva tasca i que es constitueixi un govern estable. Iceta ha assegurat que en els propers dies també es reunirà amb JxCat i amb la CUP, als quals també els farà la mateixa reflexió: el president d'un país ha de viure i treballar al país.

De la mateixa manera que el PSC ja ha iniciat converses preliminars per la configuració de la Mesa, el PDCat, a través de Marta Pascal, ha anunciat futures negociacions amb els tres grups independentistes per aconseguir una majoria sobiranista a la Mesa. El PDCat, a més, està pendent del que pensa fer Puigdemont. Esquerra també ha dit el mateix, però hi ha afegit els Comuns.

A diferència dels seguidors de Puigdemont, malgrat que des d'ERC es segueix mantenint que Puigdemont és el candidat a presidir la Generalitat, també volen un govern que governi des del primer moment i no estan massa convençuts de fer dos governs: un d'executiu i un de representatiu des de Brussel·les, tal i com també s'està proposant des de l'entorn de Puigdemont.

A l'igual que els socialistes, PP i Cs ja han descartat la investidura telemàtica per "il·legal", segons els populars.