Les espases segueixen enlaire. No hi ha entesa entre Junts per Catalunya i ERC. El partit de Carles Puigdemont segueix entestat en modificar la llei de Presidència, per la qual s'escull al president de la Generalitat, mentre que ERC no vol violentar la legislació ni les mesures cautelars del Tribunal Constitucional.

Per segona setmana consecutiva, el president del Parlament i dirigent d'ERC, Roger Torrent, ha aturat la tramitació de la reforma d'aquesta llei. La setmana passada va esgrimir un defecte de forma. Avui, en una Mesa tensa entre els independentistes, ha demanat als lletrats de la Cambra que fessin un informe, primer de forma verbal i després per escrit, en el que es manté que no pot modificar-se la llei i que no es pot escollir un president a distància.

Així, després d'una inusual llarga sessió de Mesa, s'ha decidit posposar la proposta de JxCat. Tant ERC com JxCat han dit portes enfora que estaven satisfets de la solució. Però en realitat des de JxCat es veu una dilació a l'espera de què el Tribunal Constitucional prohibeixi definitivament la sessió d'investidura com a Puigdemont de candidat.

D'aquesta manera, avui mateix s'ha filtrat el nom de Jordi Sànchez, empresonat ara a Soto del Real acusat de rebel·lió, sedició i malversació de fons. Sànchez s'afegeix al nom d'Elsa Artadi. Una de les col·laboradores més estretes de Puigdemont ja va ser situada la setmana passada en les travesses per ser el recanvi de Puigdemont quan aquest anunciï que es retira. Abans que Puigdemont faci pública la seva renúncia a ser investit, caldrà un reconeixement de les forces independentistes cap a la seva persona. A hores d'ara els negociadors treballen per trobar aquest encaix. Serà llavors quan el més probable és que Puigdemont designi el seu candidat per sotmetre's a la sessió d'investidura. És probable que l'escollit sigui algun alcalde que també és diputat, seguint la mateixa fórmula que Artur Mas va fer servir el 2016 amb Puigdemont, un nom que llavors no estava en cap de les travesses.

D'aquesta manera, els lletrats del Parlament tornen a tenir a les seves mans l'itinerari a seguir per part de Torrent. Ara, han de fer un informe sobre l'abast i els efectes de la reforma de la llei que demana JxCat respecte de la decisió del Tribunal Constitucional sobre si és possible investir a Puigdemont.

Els serveis jurídics del Parlament ja van dir que segons el reglament la investidura del president de la Generalitat ha de ser presencial. Davant d'això, JxCat demana canviar la llei, però resulta que per fer-ho hauria d'estat constituït el Govern de la Generalitat, segons expliquen fonts parlamentàries.

Per altra part, el PSC ha demanat al TC que doni empara als diputats socialistes, segons ha explicat Miquel Iceta, per convocat el ple que desbloquegi una investidura que no acaba d'arribar. Així, si el ple es fes començaria a comptar el termini de dos mesos abans no es convoquin automàticament les eleccions. Així mateix, amb el comptador en marxa, s'obligaria a forçar les negociacions per a formar govern.

Ciutadans, per la seva part, també reclama fer una sessió plenària, a la qual té dret de forma reglamentària, però que Torrent ha paralitzat. Inés Arrimadas s'ha mostrat molt enfadada per l'actitud de Torrent, el qual ha estat qualificat "d'advocat de Puigdemont" per part de la líder de Cs.

Finalment, En Comú-Podem també ha presentat la petició de fer una sesió plenària. Per Xavier Domènech, aquesta acció serviria per desbloquejar la paràlisi actual.

Durant els propers dies, Torrent haurà de posar en agenda la celebració d'un plenari, sigui la sessió d'investidura, encara que sigui fallida, o bé un ple ordinari per discutir sobre la sortida al bloqueig.