Adéu a l'alcaldia amb la vista posada a la política catalana. Miquel Buch deixarà de ser l'alcalde de Premià de Mar el 13 de desembre i es dedicarà en cos i ànima a la llista de Junts per Catalunya encapçalada per Carles Puigdemont. Buch aspira a algun càrrec després del 21D.

Segons ha avançar El Punt Avui, Buch ha argumentat que sempre ha defensat un màxim de dos mandats de cinc anys per als alcaldes i ha optat per seguir amb l'exemple. 

Va ser escollit alcalde el febrer de 2007 i  la renúncia serà oficial en un ple municipal el proper 13 de desembre, on s'aprovaran també els pressupostos. Tot indica que el seu substitut al capdavant de l'Ajuntament serà la seva mà dreta, Miquel Àngel Méndez, també del PDCat. Això sí, el nou alcalde l'haurà de pactar amb els actuals socis de govern, el PSC.

Durant la segona quinzena de gener també dimitirà com a president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), càrrec que té des de 2011.

Al costat de Puigdemont

Buch és el número 22 de la llista de Puigdemont. Encara que és militant del PDCat, és crític amb l'actual direcció de Marta Pascal i David Bonvehí. Buch és un dels membres més destacats del moviment intern Moment Zero. Tot indica que Buch aspira a ocupar algun càrrec a la política autonòmica després del 21D, segons han explicat fonts properes.

Buch s'ha significat al costat del procés independentista. Ha estat un dels màxims valedors de la via unilateral encapçalada per Puigdemont dins del seu propi partit. Juntament amb la presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras (qui també governa Vilanova i la Geltrú amb el PSC), va encapçalar la comitiva de 200 alcaldes que el 7 de novembre van fer un acte electoral a Brussel·les amb Puigdemont. Llavors, Puigdemont va carregar durament contra les institucions europees i va servir com a tret de sortida de la campanya del que després seria Junts per Catalunya.

A més, recentment, el 13 de novembre, Buch va tenir una desafortunada aparició al programa Espejo público de Susanna Griso a Antena 3 quan en una discusió sobre la independència li va dir a Griso que "si vostè seguís pensant d'aquesta manera estaria netejant la roba i fent el menjar a casa i res més".