Primer debat dels candidats. En aquest cas ha estat a TVE. Amb unes enquestes que donen uns resultats molt ajustats, els debats televisius podrien ser decisius.

No obstant, no han estat presents tos els cap de cartell, doncs dos d'ells han estat substituïts: Roger Torrent per Oriol Junqueras (a la presó d'Estremera) i Jordi Turull per Carles Puigdemont (a Brussel·les). En el debat, s'han visualitzat tres blocs. Per una banda, els tres partits independentistes (ERC, JxCat i CUP) que volen guanyar les eleccions per seguir el procés cap a la independència, encara que la CUP vulgui anar més ràpid que els altres dos. El segon bloc el format per Inés Arrimadas i Xavier Garcia Albiol, que volen presidir la Generalitat perquè així s'acaba el procés, segons la seva anàlisi. I un tercer bloc, el format per Miquel Iceta i Xavier Domènech que pretenen guanyar per implementar polítiques progressistes i també rebaixar la tensió.

El moment més tens ha estat només a l'inici quan Turull ha retret als candidats del PPC, Xavier García Albiol, i el PSC, Miquel Iceta, el seu empresonament i el de la resta de consellers. Turull ha criticat que Albiol digui que l'Estat és una democràcia exemplar i que hi ha normalitat quan "el que s'ha fet és treure als que fan nosa fora i els que fan una mica més de nosa a la presó". Alhora, ha acusat a Iceta de ser responsable també del seu empresonament i el de la resta de consellers pel suport del PSOE a l'aplicació de l'article 155. "Mentre tu estaves ballant a alguns ens estaven emmanillant", li ha dit Turull. Iceta li ha contestant afirmant que no ha estat cap socialista qui el va portar a la presó: "A tu no t'ha portat a la presó el 155" i ha deixat clar que l'ordre d'empresonament ha estat d'un jutge "i no d'un militant socialista". De la seva banda, la candidata de Cs, Inés Arrimadas, ha negat que a l'Estat hi hagi presos polítics.

El format del debat, molt encorsetat en el temps, no ha facilitat massa intercanvis directes. Això sí, Albiol l'ha fet totalment en castellà (a excepció d'alguna frase solta en català). Tots els candidats disposaran de, com a mínim, dos debats més.