Carles Puigdemont vol deixar Bèlgica per tornar a Catalunya a fer campanya electoral. Així, ho demanarà a la Junta Electoral Central, segons ha explicat en una entrevista a Els Matins de TV3.

Des de Brussel·les, però, ha deixat clar que creu que la via unilateral cap a la indepèndencia encara està vigent. Aquesta postura l'allunya dels fins ara els seus socis d'Esquerra, encara que també d'una part important del PDCat, que veu amb preocupació la deriva del seu candidat de Junts per Catalunya, una llista on el PDCat ha estat menystingut.

Puigdemont ha insistit que "complir el mandat encarregat per una majoria parlamentària no pot ser mai unilateral" i ha matisat que "no fer-ho sí que seria unilateral". 

El cap de llista de JxCat ha explicat que entre avui i demà pensa demanar a la Junta Electoral que garanteixi les condicions per poder fer campanya des de Catalunya. Preguntat sobre si pretén així tornar de Bèlgica de cara a les setmanes prèvies a les eleccions, el president destituït ha estat clar: "M'encantaria i hauria de ser així".

Puigdemont ha de comparèixer dilluns vinent davant d'un jutge belga que ha de decidir si l'extradita a Espanya, davant la petició de la Justícia, que l'acusa de rebel·lió, sedició i malbaratament de recursos.

Precisament demà divendres els consellers cessats i que es troben empresonats han de comparèixer davant del jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem. Tot indica que podria decretar la llibertat de tots ells sota fiança. Diferent és el cas dels que es troben a Bèlgica, doncs ara depenen del jutge belga.