Torpede d'Iniciativa a Ada Colau. La revista Treball, òrgan oficial d'ICV, publica un article de l'historiador Andreu Mayayo on mostra la seva incredulitat pel trencament del pacte municipal a l'Ajuntament de Barcelona, qüestiona haver fet la consulta interna i estima que l'alcaldessa de L'Hospitalet, Núria Marín, apareix com la veritable líder de la Barcelona metropolitana front a l'alcaldessa de Barcelona. Aquesta crítica prové d'una formació que va decidir entrar a formar part de Barcelona en Comú perdent les seves senyes d'identitat.

Mayayo recorda que ICV-EUiA havia obtingut uns bons resultats a eleccions autonòmiques de 2012 amb 13 diputats sota el lideratge de Joan Herrera, però que amb la irrupció de Pablo Iglesias amb Podemos, i Ada Colau, van decidir integrar-s'hi. "La irrupció de Podemos i l’emergència de la plataforma municipal a Barcelona impulsada al voltant del lideratge d’Ada Colau ens va fer tremolar les cames i no vam ser capaços d’evitar dos errors fonamentals: la constitució de la franquícia de Podemos a Catalunya i la configuració de Barcelona en Comú", afirma Mayayo. Catalunya sí que es pot va obtenir 11 diputats a les eleccions de 2015, malgrat la irrupció de Podem, la quel cosa va representar 8.000 vots més però dos escons menys.

A més, retreu a Colau que no hagi entés la cultura de pacte propugnada per ICV encara que des d'aquesta formació ningú qüestionava el lideratge de Colau: "Ningú ens ha de donar lliçons de cultura unitària i de confluències en espais electorals i orgànics d’esquerres, de generositat personal i fins i tot patrimonial. Ho hem fet des del nostre naixement (el PSUC, ICV i una tirallonga reeixida d’experiències municipals) i ho portem en el nostre ADN. Som d’una cultura de lluita i de govern per a transformar les coses també des de les institucions. Ningú a Iniciativa qüestionava el lideratge d’Ada Colau, ni tan sols el protagonisme de Guanyem Barcelona. Ja no érem el pal de paller i acceptàvem -a contracor, cal dir-ho- la subalternitat, però ens va doldre el veto als nostres candidats i candidates i el menysteniment costant de Guayem Barcelona. Ras i curt: sense l’Ada Colau no haguéssim guanyat l’alcaldia, però sense Iniciativa Ada Colau tampoc hagués estat alcaldessa".

Retrets

En l'article, retreu a BComú la seva "incapacitat" de construir una organització col·lectiva democràtica. Mayayo utilitza les preguntes retòriques per llançar una forta crítica a com Colau i els seus han fet el camí per trencar el pacte amb Jaume Collboni: "A quin geni polític se li acut fer una consulta sobre el manteniment del pacte municipal amb el PSC? També podríem fer una altra consulta d’aquí uns dies sobre si estem disposats a governar amb els vots d’aquelles forces polítiques que han deixat l’autogovern amb el cul a l’aire. Però, no érem un projecte municipalista? No havíem acordat i signat amb el PSC que deixàvem al marge les qüestions nacionals? No en teníem prou de posar el dit a la nafra socialista dia sí i dia també? No estem en contra dels blocs polítics fracturats pel tema nacional? No ens adonem que el trencament del pacte ens deixa als peus del cavall de la dreta independentista? No som conscients no tan sols de com governar sinó de com gestionar amb només 11 regidors en una situació excepcional i d’extrema gravetat econòmica, social i institucional? Calia, de debò, fer una consulta? Algú sap que Miquel Buch, del nucli dur del PDeCAT, president de l’Associació Catalana de Municipis i alcalde de Premià de Mar governa amb el PSC?"

Després de criticar amb duresa que ni Colau ni els màxims dirigentes hagin defensat el pacte, ni tampoc criticat, recorda que des d ela CUP es diu que ells van participar en la consulta i proposa, de forma irònica perquè no es va obrir a tot el cens electoral la consulta

Mayayo reserva per la part final fent la reflexió de com es pot construir una ciutat metropolitana sense la participació dels socialistes. "Algú és conscient que ens hem jugat l’alcaldia en un moment crucial del nostre país i de construcció de la nostra força política? Algú em pot explicar com construïm la ciutat metropolitana de Barcelona sense el PSC? Em sap greu per l’Ada Colau, però en aquests moments qui exerceix millor d’alcaldessa metropolitana és la Núria Marín. Tan difícil és entendre que si perdem el Mobile World Congress serà culpa de Colau i si el mantenim serà gràcies a la Marín?

L'article acaba demanat una "organització col·lectiva democràtica a BComú i unes primàries obertes per elegir els dirigents i candidats a les properes eleccions municipals.