El president del Parlament, Roger Torrent, ha dissenyat amb Carles Puigdemont, des de Brussel·les, el debat d'investidura. El proper dimarts 30 de gener, la Cambra catalana obrirà les seves portes per a fer la dotzena investidura d'un president de la Generalitat des de la recuperació de les institucions catalanes el 1980. Aquesta, però, serà atípica. El candidat proposat viu a Brussel·les i si res no canvia no pensa tornar de cap de les maneres, per més que ara jugui al gat i el ratolí  amb l'Estat. Resulta, fins i tot, esperpèntic, que els policies busquin a Puigdemont per Barcelona o vigilin les fronteres en el mateix moment que tothom sap que està a Brussel·les. El primer que ho coneix és el Ministeri d'Interior, però es creu més important fer un espectacle mediàtic buscant per les clavegueres del Parc de la Ciutadella, que no pas posant els mecanismes per a tenir controlada una persona imprevisible.

Dins dels canvis d'estratègia de Puigdemont, ha passat de voler una investidura telemàtica i pretendre governar via skype, a mantenir la il·lusió de que tornarà aviat a Catalunya si l'Estat li assegura que no serà detingut. Ell ja sap que l'Estat no ho farà. Es manté l'ordre de detenció a Espanya. Per la Justícia és un pròfug acusat dels delictes de rebel·lió, sedició i malbaratament de cabdals. Per això mateix, Oriol Junqueras i Joaquim Forn (qui ha renunciat a l'acta de diputat) estan a la presó d'Estremera.

La intenció d'ERC i JxCat és mantenir la candidatura fins que el Tribunal Constitucional digui prou. Ni ERC ni el propi partit de Puigdemont (PDCat) estan disposats a aparèixer davant l'opinió pública independentista com els que han traït la promesa de que Puigdemont seria restituït en el seu càrrec. Així, seria l'Estat el que ho prohibiria.

A hores d'ara, la majoria independentista a la Mesa del Parlament els dóna suficient marge. El format del debat és a un sol dia, quan la tradició sempre ha estat fer-ho en dues jornades: la primera pel discurs del candidat i la segona pel debat i la votació. Aquest cop, no obstant, es pretén anar més ràpid, esperant que l'Estat no intervingui fins després de la votació. Si els independentistes persisteixen en què Puigdemont és el candidat, el més habitual seria que els grups de l'oposició demanessin una reconsideració de la decisió a la Mesa i una reunió de la junta de portaveus i presentessin un recurs al TC. Torrent i els seus es mantindrien en la decisió, encara que el nou president de la Cambra, a diferència de la seva antecessora, Carme Forcadell, ha assegurat que pensava fer cas dels informes dels lletrats. Però l'Estat ja estarà preparat. A primera hora el Govern haurà demanat al Constitucional que aturi el plenari i no seria gens estrany que en pocs temps arribi la resolució al Parlament. Arribat a aquest punt, els independentistes, com a mínim ERC, farà cas de la interlocutòria del Constitucional i frenarà l'intent de saltar-se les lleis i els reglaments.

Amb aquesta estratègia es pretén mantenir contenta la ciutadania independentista i, alhora, culpar a l'Estat de què Puigdemont no s'haurà pogut investir. A la vegada, ni ERC ni el PDCat seran els culpables i el president Torrent haurà d'obrir noves consultes. Tot i això sempre i quan Puigdemont es mantingui a Bèlgica i no aparegui per sorpresa pel Parc de la Ciutadella.  Aquests darrers dos dies Puigdemont ha canviat d'estratègia i ara diu que vol estar al Parlament.  Al ministre Zoido ja se li va escapolir un cop. Puigdemont manté ara que el que ell vol és una investidura presencial, però posa condicions "inacceptables" per l'Estat.

En el cas de que Puigdemont es presentés a la Cambra, la policia només pot actuar dins de l'edifici del Parlament a instàncies del president de la Cambra.

Torrent s'ha reunit avui a Brussel·les amb Puigdemont, i no via skype, i els altres quatre diputats que hi viuen. Encara que la reunió estava prevista que es fes a la Delegació de la Generalitat a la capital comunitària, el Govern espanyol ha decidit tancar-la i donar festa als treballadors. La delegació s'ha traslladat a la seu de l'Aliança Lliure Europea, grup del que forma part ERC. Allà, Puigdemont i Torrent s'han reunit una hora a soles. Torrent li ha demanat a Puigdemont un govern efectiu en el territori. Aquest és el mecanisme pel que deixarà d'aplicar-se el 155. Després s'hi han afegit Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí. S'espera que els tres darrers presentin abans de dissabte la seva renúncia a l'acte de diputat. Així, amb els seus substituts, la majoria independentista sumaria 68 vots, sense comptar amb què ni Puigdemont ni Comín podrien exercir el seu dret mentre estiguin a Bèlgica, la qual cosa sí que es permetrà els dos diputats que segueixen empresonats, Oriol Junqueras a Estremera i Jordi Sànchez a Soto del Real.

La reunió a Brussel·les ha coincidit amb l'entrada i registre de la Guàrdia Civil  a les seus d'Òmium i l'Assemblea Nacional (ANC). Per ordre del jutge Pablo Llarena, han copiat tots els correus electrònics de Sànchez i Jordi Cuixart.