L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha promès per escrit i "per imperatiu legal" la Constitució i l'Estatut i s'ha compromès a actuar "amb plena fidelitat a la voluntat del poble", com a pas previ per a poder tenir l'acta de diputat.

Els tràmits per a obtenir l'acta passen per presentar les credencials com electe, una declaració de béns i activitats i una promesa o jura per escrit de complir la Constitució i l'Estatut, requisits que han complert els electes de JxCat i ERC abans del ple de constitució de demà dimecres. Encara que la fórmula usada, segons fonts de JxCat, és la de prometre la Constitució y l'Estatut "per imperatiu legal", Puigdemont ha afegit el següent text: "Prometo actuar amb plena fidelitat a la voluntad del poble de Catalunya".

Una fórmula que han fet servir la mayoria dels electes de JxCat, excepte els investigats Jordi Sànchez, Joaquim Forn, Jordi Turull, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que només prometen la Constitució l'Estatut sense afegits, amb l'excepció de l'exconseller Josep Rull, que sí inclou "per imperatiu legal".

El mateix passa a ERC, doncs els investigats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Meritxell Serret i Carme Forcadell s'han limitat prometre la Constitució sense afegir res, segons fonts de la formació republicana.

En canvi, la resta d'electes d'Esquerra sí que han fet servir la fórmula "prometo respectar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya per imperatiu legal. I anuncio que quedo a disposició del nou Parlament, de la Presidència i del Govern de la Generalitat de Catalunya, sent fidel als mandats democràtics emanats del poble de Catalunya".