Encara que formalment Junts per Catalunya no és una coalició, en realitat és un grup heterogeni format per dues cultures ben diferents: la de seguidors de Carles Puigdemont independents de partits i els militants del PDCat. Però no sols, doncs dins del propi PDCat també hi ha qui es mostra més a prop del candidat a president i qui representa la voluntat de la direcció. Cal recordar que ni Marta Pascal ni David Bonvehí són diputats.

JxCat va sorprendre el 21D a l'obtenir 34 diputats i superar a Esquerra Republicana. Així, la llista elaborada per Puigdemont es va col·locar al capdavant dels partits independentistes. El missatge de "Puigdemont president" va arribar al ciutadà independentista.

Al formar-se el grup parlamentari, els principals càrrecs han anat a les persones de més confiança de Puigdemont, allunyades del PDCat. Així, s'han format com dos grups interns. Els diputats més afins a Puigdemont, com Elsa Artadi, Eduard Pujol i Gemma Geis són els que coordinen l'estratègia i actuen de portaveus, però els representants de la cúpula del PDCat pretenen fer arribar els missatges del partit que va pagar les despeses electorals però que, en canvi, no rebrà cap de les subvencions públiques a què tenen dret els partits que es presenten a unes eleccions i obtenen representació parlamentària.

Malgrat tot, no tots els diputats que són del PDCat estan alineats totalment amb la línia del partit. Alguns, com Albert Batet i Jordi Turull formen part del cercle de confiança de Puigdemont i s'alineen amb les tesis dels independents. En canvi, Josep Rull seria la persona que actua de mitjancer entre els dos grups.

Un exemple va ser dimarts quan un petit grup de diputats volia entrar a l'hemicicle a les tres de la tarda per mostrar el suport a Puigdemont. Així ja ho havien fet els quatre diputats de la CUP. Encapçalats per Quim Torra i Aurora Madaula, van ser aturats quan ja estaven entrant. Hi havia reunió de grup parlamentari i es va preferir, a l'últim moment, no visualitzar unes diferències internes entre els que estaven disposats a quedar alineats amb la CUP i els que preferien refer les relacions amb ERC.