El distanciament entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras ha pujat un nou graó. Després que ahir el que va ser vicepresident assegurés que estava a la presó “perquè no m'amago”, Pugidemont ha respost a la crítica vetllada dient que “estic a Bèlgica perquè no m'amago, perquè sóc conseqüent i perquè el desig i la voluntat dels catalans en les eleccions del 27S eren vàlids i ho estic defensant".

Ahir, Oriol Junqueras, el vicepresident de Puigdemont, va assegurar des de la presó que estava engarjolat “perquè no m'amago i sóc conseqüent amb els meus actes”. El mateix li ha respost l'expresident de la Generalitat, canviant la paraula presó per Bèlgica.

Puigdemont, en l'entrevista electoral a Catalunya Ràdio, ha insistit que segueix sent el president de la Generalitat perquè solament pot apartar-lo del càrrec el Parlament de Catalunya i això no ha passat. Diu que va ser destituït “injusta i il·legalment” i ell es negava a acceptar-ho.

Puigdemont ha reptat a l'Estat a "retirar les causes judicials" pel procés si el soberanisme guanya, doncs el contrari seria "no respectar la democràcia", i ha augurat que el 21D es veurà que no ha funcionat la "recepta" del cap del Govern, Mariano Rajoy.

El president català cessat ha assenyalat que si "no retiren les causes" en cas de victòria del soberanisme -com reclamen els programes electorals de les candidatures independentistes- "és que no estan respectant la democràcia".

I en aquest context, s'ha preguntat: "La Unió Europea acceptarà que un dels seus membres es carregui un dels principis fonamentals de la pertinença a la UE? És impossible que passi".

Així mateix, Puigdemont ha augurat que el 21 de desembre "es veurà que la recepta de no diàleg de Rajoy no funciona" i que, a partir del dia 22, es necessitarà "una altra recepta" que inclogui "diàleg i negociació".

El número u de JxCat ha assenyalat, en aquest sentit, que està "convençut que els catalans, amb els vots, no legalitzaran la decapitació del Govern", que va ser cessat per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

I ha remarcat que si guanya el soberanisme, el Govern del PP ha d'acceptar una de les reivindicacions de JxCat -i també d'ERC-, que és la retirada de les causes judicials derivades del procés sobiranista, perquè tornin els exmiembres del Govern que estan a Bèlgica i perquè siguin excarcerats els que queden entre barrots.

Encara que es tracti de processos judicials, Puigdemont ha considerat que l'Estat podria fer "el mateix amb la euroordre" en contra seva, que finalment va retirar el Tribunal Suprem, alguna cosa que en la seva opinió es va produir perquè "no van voler mantenir davant la justícia belga una causa que no s'aguanta sense fiscals que afinen o jutges amics".

El president català cessat ha recalcat que si "no retiren les causes" en cas de victòria del soberanisme "és que no estan respectant la democràcia" i ha posat en dubte que a l'UE ho accepti, al mateix temps que ha augurat que més endavant la justícia comunitària "s'haurà de posicionar" sobre la presumpta violació de drets fonamentals a Catalunya.

Així mateix, ha qualificat de "xenofòbia política" les paraules del socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, en el sentit que "abans de cosir les ferides cal desinfectar-les".