Xavier Domènech (Sabadell, 1974) és de la màxima confiança d’Ada Colau. Però també sintonitza, i molt, amb Pablo Iglesias (qui no recorda el petó als llavis entre ells dos al Congrés dels Diputats) o Íñigo Errejón. Aquest brillant estudiant d’història, premi extraordinari de doctorat de la UAB i premi Ciutat de Barcelona d’història 2006, es va vincular de ben jove amb el moviment antimilitarista. També va ser portaveu de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública durant el mandat de José María Aznar i les retallades als centres universitaris. Alhora, formava part de l’equip de la revista de pensament marxista Mientras tanto. Acadèmicament és especialista en moviments socials i en la transició, tan criticada per nombrosos membres del seu món polític.

Políticament es va vincular a Procés Constituent, un grup sobiranista no independentista, del qual també formen part altres col·laboradors de Colau, com Jaume Asens.

Quan Colau va arribar a l’alcaldia de Barcelona l’estiu de 2015, Domènech va anar a treballar al costat de l’alcaldessa com a comissionat d’estudis estratègics. Aquest càrrec el va deixar mesos després per assumir el lideratge de la coalició electoral entre els comuns de Colau, ICV, EUiA i Podem. La candidatura de Domènech va ser la guanyadora de les eleccions de 2015, i també uns mesos després, quan es van haver de repetir les eleccions espanyoles. Per cert, les enquestes ni s’ho oloraven el primer cop. 

Ara, Domènech deixa els viatges setmanals a Madrid per anar al Congrés per l’hemicicle del parc de la Ciutadella. Tindrà més temps per estar amb el seu fill Drac i participar, més d’aprop, del projecte polític Comú-Podem.