Un cap de setmana més a la presó, com a mínim. Malgrat que totes les esperances estaven dipositades a que avui divendres sortirien en llibertat, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha decidit que dilluns al matí farà públic si els consellers cessats segueixen a la presó, tal i com demana la Fiscalia, o bé surten en llibertat, tal i com demanen les defenses. Els fiscals d'avui han estat Consuelo Madrigal (qui va ser fiscal general de l'Estat) i el fiscal de Sala Jaime Moreno. Tots ells estan acusats de rebel·lió, sedició i malbaratament de recursos públics.

Encara que avui divendres s'esperava la sortida de la presó per participar ja en la campanya electoral, fins dilluns no se sabrà si al final tots ells podran participar-hi. Fins i tot les defenses portaven preparats uns 200.000 euros per pagar les eventuals fiances.

Després de les declaracions, Llarena ha fet saber la seva decisió a l'acabar els interrogatoris. Avui divendres han passat pel Suprem Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Carles Mundó, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

El primer en declarar ha estat Junqueras, qui només ha respost a les qüestions del seu defensor en poc més de 20 minuts. Romeva ha mantingut la mateixa opció. En canvi, Bassa i Mundó sí que han respost a algunes de les preguntes de la Fiscalia. Meritxell Borràs sí que ha contestat a totes les preguntes, al igual que Mundó, mentre que Rull s'ha negat a respondre a les preguntes de l'advocat de l'acusació particular exercida per Vox. Tots ells han mantingut que acaten el 155 i que no hi ha risc de fuga doncs són candidats.

Els advocats de les defenses han portat el pes de les declaracions, ja que han estat ells els qui han demanat la compareixença per demanar la llibertat.

D'altra banda, el magistrat del Suprem no ha permès comparèixer a la vista als lletrats Gonzalo Boye, que representa Toni Comín i Meritxell Serret, que estan a Brussel·les, ni tampoc als lletrats Enrique Leiva i Enrique Santiago, que representen a Joan Josep Nuet, membre de la Mesa, i tampoc a Francesc Homs, que volia comparèixer juntament amb Xavier Melero, que porta a Meritxell Borràs. L'argument esgrimit és que no estan personats a la causa o bé que no és pertinent perquè només es resolia sobre la situació personal dels encausats i no es discutia res sobre la causa. Els lletrats Santiago i Leiva han presentat una queixa formal. 

Arguments per a la llibertat

En els escrits entregats per les defenses dels exconsellers que estan a la presó, els lletrats coincideixen en remarcar que la situació dels empresonats ha canviat, que ja no ostenten cap càrrec (han estat cessats pel 155) i que, per tant, ha desaparegut el risc tant de reiteració dels delictes com de destruir proves. A més, molts d'ells (a excepció de Borràs i Cuixart) són candidats a les eleccions del 21D, un argument que esgrimeixen per defensar que no hi ha risc de fuga.

En l'escrit de l'advocat que representa els consellers d'Esquerra també s'apuntava que van acceptar i accepten el 155 i es comprometen a usar les vies de diàleg i negociació política si surten de la presó.

En canvi, la Fiscalia, a través d'una nota ha informat que "ha sol·licitat, davant la gravetat dels fets investigats, el manteniment de les mesures cautelars". El Ministeri Públic considera que encara ara persisteixen els riscos de fuga i de reiteració delictiva.