La ciclogènesi del temporal Anna ha arribat a Catalunya en forma de bronca política per la decisió d'un jutge d'Osca de traslladar, encara que hi hagi quatre recursos, les 44 obres d'art religiós del Museu de Lleida al monestir de Sixena, a l'Aragó.

Els partits sobiranistes han acusat directament el PSC de ser el culpable. Hi ha un diputat en disputa i tots miren els socialistes. Cal tenir en compte que el president del PSC és l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, qui s'ha mostrat dolgut pel "mal ús" de l'article 155. Segons Ros, l'aplicació d'aquest precepte constitucional era per restablir la legalitat i no pas per retornar unes obres d'art que la Generalitat va comprar a les monges de Sixena, però que ara el govern d'Aragó ha reclamat com a pròpies. Un jutge d'Osca ha donat la raó a l'Ajuntament de Vilanova de Sixena i al govern aragonès i ha ordenat el trasllat, malgrat que té quatre recursos sobre la taula, entre ells un del Ministeri de Cultura, que actua en nom de la Generalitat.

Tot ha començat a la matinada, quan a quarts de tres s'han presentat al Museu de Lleida tècnics de patrimoni del govern aragonès acompanyats de la Guàrdia Civil complint el manament judicial. Els Mossos d'Esquadra, per la seva part, acordonaven el recinte. A primera hora del matí, convocats per la CUP i malgrat la pluja, un centenar de persones han intentat entrar, la qual cosa ha provocat una càrrega policial. Mentre, a l'interior, els tècnics empaquetaven les obres, que cap a les dues del migdia han sortit de Lleida direcció Sixena, uns 80 quilòmetres.

Peces deteriorades

La consellera d'Educació, Cultura i Esport d'Aragó, Mayte Pérez, ha denunciat que falta una de les 44 peces que s'havien de traslladar a Sixena i que algunes estan molt deteriorades, fins al punt que ha admès que en algun cas concret la peça serà difícil de recuperar. Al seu parer, això deixa en evidència la tasca de Catalunya després que s'hagin sembrat dubtes sobre la professionalitat, ha dit, dels tècnics aragonesos. Pérez ha explicat que la peça extraviada és una tela del segle XVIII, i ha advertit que demanaran les explicacions pertinents. La consellera també ha aprofitat per titllar de provocació que el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, hagi dit que l'operació s'ha produït amb normalitat.

Però mentre Sixena preparava una gran festa a les portes del monestir, a Catalunya s'aprofitava per posar el dit a l'ull al PSC. Els partits sobiranistes, Esquerra i JxCat, han sortit en tromba a retreure a Miquel Iceta el seu suport a l'aplicació del 155. L'alcalde de Lleida, per la seva part, no ha pogut accedir a l'interior del Museu durant les tasques, però ha recordat que el jutge d'Osca té a sobre la taula quatre recursos contra el trasllat i ha afirmat que està penedit del "mal ús" que s'està fent del 155 per recuperar unes obres religioses que van ser comprades "d'acord a la llei", segons el Tribunal Constitucional, però que el jutjat d'Osca considera que no es va fer correctament.

Iceta, per la seva part, ha desvinculat aquesta acció del 155, la qual cosa no ha servit perquè tant des d'Esquerra com des del PDCat o JxCat posessin els socialistes al centre de les seves crítiques. Meritxell Serret, des de Brussel·les i candidata d'ERC per Lleida, ha qualificat el PSC d'"irresponsable", mentre que Marta Rovira ha dit que la mesura era "desmesurada" i ha assenyalat que el seu partit respecte, però no comparteix la resolució judicial.

JxCat ha canviat la convocatòria electoral del matí. Estava previst que diversos candidats a diputats expliquessin les propostes culturals del programa electoral. No obstant, s'han dirigit a la porta del Museu de Lleida per des d'allà criticar amb duresa el PSC i l'aplicació del 155. Així mateix, l'exconseller de Cultura Lluís Puig ha dit des de Brussel·les que tant el PSC com Cs hauran d'explicar als catalans com vetllen pel patrimoni cultural.

Segons diverses enquestes, tot sembla indicar que hi ha un diputat molt disputat a Lleida. A hores d'ara aniria a parar al PSC, però arran del conflicte amb les obres d'art, tant Esquerra com JxCat pretenen quedar-se'l. Aquest escó podria arribar a ser decisiu alhora de formar majories en el nou Parlament a partir del 21D.

Inés Arrimadas, per la seva part, ha culpat l'anterior Govern de la Generalitat per no haver sabut negociar una sortida a aquest conflicte.