Inés Arrimadas i Ciutadans han donat la sorpresa i han guanyat les eleccions. Però el bloc independentista manté la majoria absoluta al Parlament. A hores d'ara s'obren dies de negociacions i incerteses. En principi, Arrimadas hauria d'intentar de formar govern com la primera força a l'obtenir 37 dels 135 escons, però ho té difícil.

Ciutadans ha guanyat en les deu ciutats més grans de Catalunya, i en les províncies de Barcelona i Tarragona. JxCat ha guanyat a Girona i Lleida.

Malgrat tot, el bloc format per JxCat, ERC i la CUP manté una còmode majoria d'escons al només perdre'n dos dels 72 que fins ara tenien. Entre tots tres ara en tenen 70. Amb les eleccions amb més participació de la història democràtica espanyola, un 81,95% (set punts més que el setembre de 2015), aquest bloc podria formar govern.  Les llistes d'ERC, JxCat i la CUP sumen poc més de 2 milions de vots, un 47% dels vots.

A hores d'ara, el gran derrotat és Mariano Rajoy i el PP. El seu candidat, Xavier Garcia Albiol, ha obtingut els pitjors resultats dels populars.

Un altre perdedor és Xavier Domènech, qui en només dos eleccions ha perdut un terç dels diputats que Joan Herrera d'ICV va tenir el 2012. EnComú-Podem s'ha quedat amb només 8 seients al parlament. Domènech, amb Ada Colau al seu costat, ha reconegut la derrota i ha assegurat que farà oposició.

En quant a la CUP, malgrat perdre sis dels 10 diputats, pot formar part de la majoria independentista, però no podrà condicionar de la mateixa manera el govern que podrà formar Esquerra amb el PDCat, doncs aquests dos sumen 66 diputats, quan la majoria absoluta és de 68. Junts pel sí va obtenir 62 escons el setembre de 2015.

A hores d'ara, tant Marta Rovira com Elsa Artadi han posat a sobre de la taula el retorn de Carles Puigdemont i la "restitució del Govern". "La independència ha tornat a guanyar", han dit totes dues. Així mateix, les entitats sobiranistes com ANC i Òmnium també han reclamat una república catalana, comptant amb JxCat, ERC i la CUP.

Arrimadas, per la seva part, ha celebrat que més d'un milió de catalans hagin votat les llistes de Ciutadans. No obstant, Arrimadas tindrà molt difícil ser investida presidenta de la Generalitat, doncs els escons independentistes són superiors. Malgrat tot, ella ha assegurat que intentarà obrir negociacions.

Fins i tot Puigdemont des de Brussel·les ha deixat clar que "la república catalana ha guanyat la monarquia del 155" i ha exigit "rectificació, reparació i restitució" a Rajoy. A més, a instat a Rajoy a "canviar de recepta" per asseure's a negociar: "Volem negociar", ha afirmat i si no és així "canviarem de país". Puigdemont també ha amenaçat els dirigents europeus a "prendre nota" dels resultats electorals. Puigdemont ha estat l'únic que no ha felicitat el guanyador de les eleccions, menystenint la formació d'Arrimadas.

El PSC de Miquel Iceta, per la seva part, malgrat millorar resultats respecte a fa ara dos anys, només ha aconseguit un diputat més, afegint 75.000 vots, però no ha pogut arrossegar cap a les seves idees l'important increment de la participació. Iceta ha recordat que el president de la Generalitat i el seu govern s'han de moure dins de la legalitat i renunciar a la unilateralitat i ha seguit apostant per buscar solucions polítiques.