Carles Riera és sociòleg i psicoterapeuta. Casat amb tres fills, va néixer a Barcelona el 1960. De ben jove es va vincular a organitzacions de l’esquerra independentista. Primer a la Crida, però també a Endavant-OSAN.

Del seu currículum professional destaca que ha estat director de la Fundació Pere Mitjans (1984-88), així com de la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs. President del CIEMEN (2010-15), és fundador i president de la Fundació pel Desenvolupament comunitari (1993-2015). Totes aquesta organitzacions estan vinculades a l’independentisme. Membre del consell internacional del Fòrum Social Mundial entre 2002 i 2012, exerceix de terapeuta de Gestalt des del 2010. És soci de la cooperativa La Fàbrica des del 2013.

Políticament militant de l’esquerra independentista, primer treballa a la Crida, com també ho van fer els dos primers de la llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont i Jordi Sànchez. Riera, però milita a l’Organització Socialista d’Alliberament Nacional (OSAN), una de les múltiples escissions patides per l’històric Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN), formació que va esclatar en diverses opcions quan va arribar la transició. Es poden trobar exmilitants del PSAN a Iniciativa, Esquerra, Convergència i també al PSC. Però una part molt important es va mantenir en l’esquerra independentista. Els anys noranta Carles Riera ja formava part del secretariat d’Unitat Popular, un dels embrions de la CUP. A Endavant-OSAN també pertany Anna Gabriel, qui ha estat la portaveu de la CUP aquesta darrera legislatura. Els qui coneixen bé el món de la CUP assenyalen que Riera és el mestre polític de Gabriel.