Carles Puigdemont ha aprofitat la tranquil·litat del cap de setmana i ha viatjat a Bèlgica. Hores abans es coneixia que la Fiscalia l'acusava de rebel·lió, sedició i malbaratament de cabdals. De moment, Puigdemont està acompanyat de cinc dels seus consellers. Tots ells han iniciat una ronda de contactes amb el partit ultradretà i xenòfob Nova Aliança de Flandes per explorar la possibilitat d'accedir a l'estatus d'exiliat polític. Bèlgica és l'únic estat de la Unió Europea en el que es pot fer aquesta petició pels propis ciutadans de la UE. 

Puigdemont i els seus creuen que la querella de la Fiscalia General és un clar cas de persecució política. Pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, Puigdemont i tot el seu Govern, a més dels membres de la Mesa del Parlament que han permès la votació de la república catalana, són culpables dels delictes de rebel·lió, sedició i malbaratament de cabdals públics "i altres delictes". A més, demana una fiança de responsabilitat civil de 6,2 milions d'euros per a cada querella, doncs per Puigdemont i Govern l'ha presentada a l'Audiència Nacional, mentre que per Forcadell i la resta ha estat presentada al Tribunal Suprem, doncs estat aforats.

Així, els acusats davant l'Audiència Nacional són Puigdemont, Oriol Junqueras i tot el Govern inclòs Santi Vila. Puigdemont ha contractat l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas, un catedràtic i exdegà dels advocats i allunyat dels procesos penals dels convergents. Els querellats davant del Suprem són Carme Forcadell, Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet

Maza veu rebel·lió malgrat que el Codi Penal assenyali que són necessàries les armes. Així ho han expressat diversos penalistes i, fins i tot, Diego López Garrido, llavors diputat socialista i que va formar part de la ponència que va revisar el Codi Penal on es va incloure l'últim redactat del delicte de rebel·lió. Però per Maza no són necessàries i es remet a la sentència del cop d'Estat de Tejero de 1981. Maza estima que els dos anys del Govern Puigdemont són causa del delicte de rebel·lió.

Un matí massa tranquil

Tot era molt estrany. Hi havia una calma sospitosa. Dissabte Puigdemont havia fet una al·locució de tres minuts en la que no deia res i va ser vist dinant en un restaurant de Girona en el mateix moment que sortia a TV3 i Catalunya Ràdio (miracles de l'enregistrament d'hores abans). Durant el cap de setmana, en una masia de l'Empordà, s'han reunit alguns dels directors de l'estratègia secessionista. Fins i tot sembla que Puigdemont s'hi hauria passat una estona. El matí de dilluns ha començat amb una foto a l'instagram de Puigdemont amb una imatge del Palau de la Generalitat, però presa dies abans. Alhora, l'únic conseller que s'ha presentat a primera hora al seu despatx ha estat Josep Rull, qui també ha aprofitat les xarxes per mostrar-se assegut davant de l'ordinador amb diaris del dilluns ben visibles. Minuts després, ha recollit els seus efectes personals i s'ha dirigit a la seu del PDCat, on s'ha integrat a la reunió de l'executiva, on ja destacava l'absència de Puigdemont.  Per ordres del Ministeri d'Interior, tots els consellers han vist com se'ls retirava l'escolta policial, així com el cotxe oficial. Paral·lel·lament, Esquerra també reunia la seva permanent. En realitat, tots els partits reuneixen les seves executives els dilluns. Mentre, a la plaça Sant Jaume hi havia una gran expectació mediàtica amb desenes de càmeres de telivisió que pretenien captar l'entrada de Puigdemont al Palau de la Generalitat i, també, molts curiosos. Molts es preguntaven, on és Puigdemont? Això sí, diversos col·laboradors de Puigdemont ja s'acomiadaven i recollien les seves pertinences personals. Però és que Puigdemont estava a Brussel·les.

En un altre front, Forcadell sí que arribava d'hora al seu despatx del Parlament. El primer que ha fet ha estat desconvocar la Mesa del Parlament de cada dimarts, la qual cosa volia dir que acceptava la dissolució de la Cambra.

Reunions de les executives

La vista estava posada, doncs, en les reunions dels partits. La incògnita era saber si PDCat i ERC acceptaven concórrer a les eleccions del 21 de desembre. Al final, malgrat les crítiques al procés, "a nosaltres no ens espanten les urnes", ha dit el portaveu d'Esquerra, Salvador Sabrià, per la qual cosa sí que concorreran el 21-D. Ningú dubte, a hores d'ara, que Junqueras serà el cap de cartell d'Esquerra, però no se sap qui ho serà dels exconvergents. Quan ha sortit Marta Pascal per explicar què havia decidit el partit i que aniran a les eleccions, s'ha fet públic que Puigdemont estava a Brussel·les, segons una informació avançada per El Periódico.

Ja feia uns minuts que Maza, en una breu compareixença, havia anunciat les dues querelles. Ràpidament ha corregut com la pólvora que Puigdemont intenta escapolir-se de la Justícia espanyola. S'ha sabut que Puigdemont està acompanyat per Joaquim Forn, Toni Comín, Dolors Bassa, Meritxell Borràs i Meritxell Serret. El viatge l'ha organitzat el ja ex delegat a Brussel·les, Amadeu Altafaj. Mitjans pròxims al relat independentista assenyalen que Puigdemont i els seu equip es troben en un lloc segur i discret. Estan tenint converses amb el partit Nova Aliança de Flandes, de caire xenòfob. El seu líder és Theo Franken, qui el cap de setmana ja havia assegurat que Puigdemont podria demanar demanar exili a Bèlgica. El primer ministre, Charles Michel, el va desmentir, a l'igual que el primer ministre de Flandes, Geert Bourgeois. Però Franken està disposat a estirar la corda per trancar el fràgil govern belga i postular-se ell com a primer ministre, doncs representa el grup amb més diputats a la frangmentada cambra belga. Tres dies després de la proclamació de la república catalana, no ha rebut cap ni un reconeixement d'un altre país sobirà.

Caps de llista pel 21-D

Els Comuns d'Ada Colau ja han avançat que aniran a les eleccions amb Xavier Domènech, si no hi ha cap contratemps, de cap de llista. Per la seva part, la CUP manté el doble discurs: per un costat una gran radicalitat donant ales al comitès de defensa de la república per respondre a les agressions "feixistes" i criticant "al govern de la república" per no haver pres cap decissió en la constitució de la nova república catalana i criticant les eleccions del 21 de desembre, però per l'altre anunciant-hi la seva participació.

El PSC, per la seva part, ja ha comunicat que està preparat per anar a les eleccions amb Miquel Iceta de cap de cartell i no està previst que Josep Borrell formi part de les llstes del PSC.

Finalment, PP i Ciutadans han reiterat que tant Xavier García Albiol com Inés Arrimadas seran els seus caps de llista, tal i com s'esperava.

Ara també comença la negociació en el món sobiranista. En les últimes eleccions, la llavors Convergència (ara PDCat) i ERC van formar amb independents Junts pel Sí. Ja hi ha pressions perquè es repeteixi la fórmula i es faci Junts pel Sí-2. Fins i tot ara diuen que així es podrà fer el referèndum que no es va fer l'1-O. Però des d'Esquerra es veu l'oportunitat de guanyar sense la rèmora que pot representar anar amb un partir que aviat coneixerà la sentència del cas Palau, on pot ser que sigui sentenciat per haver-se finançat irregularment.

El PSC, per la seva part, ja ha anunciat que els socialistes catalans, amb boesn perspectives, no formaran cap front comú del no, malgrat la proposta llançada per Arrimadas.