La coordinadora general del PDCat, Marta Pascal, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, l'expresident de la Generalitat Artur Mas i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, declararan aquest dilluns i dimarts davant del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que instrueix la causa contra l'1-O per rebel·lió, sedició i malversació. El jutge els va imputar perquè els seus càrrecs sortien com a membres de l'anomenat comitè estratègic per aconseguir la independència, organisme que apareix al document EnfoCATs intervingut a l'exsecretari general de la Vicepresidència Josep Maria Jové el 20 de setembre.

Avui Dilluns a les 9 i a les 11 estan citades Pascal i Rovira, mentre dimarts és el torn de Mas i Lloveras. Es preveu que nombrosos representants polítics acompanyin els imputats a declarar. Dimecres està citada Anna Gabriel, a qui es va endarrerir la declaració prevista per la setmana passada. No obstant això, encara hi ha dubtes sobre si compareixerà o no, després que aquest dissabte s'hagi confirmat que l'exdiputada i militant de la CUP s'ha desplaçat a Ginebra per preparar l'estratègia de defensa i contribuir a donar "dimensió internacional" a la causa general. No serà fins dimarts que la CUP s'informarà sobre la seva decisió i fonts de la formació apunten a l'ACN que en aquests moments totes les opcions estan obertes. Aquest dimecres passat sí que va declarar la seva companya de partit Mireia Boya, que va defensar l'actuació de les forces independentistes. 

L'informe policial (que ocupa més de 500 pàgines) es va entregar al jutge el passat 15 de desembre. Els noms dels nous investigats apareixen com a membres d'aquest comitè estratègic. Segons la Guàrdia Civil, "tots van ser copartícips de dissenyar l'estratègia que havia de conduir a la independència, van dissenyar, orientar, dirigir i controlar la implementació dels seus plans per la creació d'un estat sobirà, i van mobilitzar els recursos humans i materials necessaris".

En la seva resolució, Llarena indicava que tots ells van "idear i conjuminar el procés de ruptura que s'investiga" i considera que van tenir un paper "destacat i principal". Apunta que han donat "suport polític a l'actuació parlamentària" per portar a terme la declaració d'independència". El jutge basa les imputacions en l'EnfoCATs però també en les anotacions trobades a l'agenda personal de Jové, perquè considera que tots els investigats van participar en reunions que es recullen en les seves anotacions. 

El magistrat Llarena considera que els fets que s'investiguen s'han pogut portar a terme "sota la direcció i coordinació" d'un conjunt de persones entre els quals es trobarien els presidents i portaveus dels grups parlamentaris independentistes del darrer Parlament, així com els presidents i secretaris generals dels partits independentistes i la presidenta de l'AMI.