No hi ha converses entre les forces independentistes per investir Carles Puigdemont. I les discrepàncies pugen de to cada dia que passa. Avui dimarts, a la reunió de la Mesa del Parlament, JxCat ha retret a ERC perquè no traslladava a la comissió corresponent la reforma de la llei de presidència que ells havien presentat divendres passat. Després, ERC ha explicat que hi ha contradiccions en la proposta. Tots esperen les declaracions judicials de la setmana vinent al Tribunal Suprem de Marta Rovira i Marta Pascal.

La reunió setmanal de la Mesa ha estat més llarga del que és habitual, doncs avui fins i tot ha hagut de fer un recés. La proposta del grup de Puigdemont per reformar la llei de la presidència, que afavoriria una elecció a distància de Puigdemont, no ha estat ni inclosa en l'ordre del dia.

JxCat ha preguntat al president del Parlament, Roger Torrent, el motiu. Fonts parlamentàries han explicat que la formació de Puigdemont va presentar dos escrits contradictoris perquè en un es demana que es tramiti la reforma per lectura única i en l'altre per urgència extraordinària. Són dues vies diferents i cal escollir una.

La no acceptació de la proposta permetrà ara a JxCat dir exactament quina de les dues vol que es discuteixi. A més a més, la Mesa ha debatut sobre l'activació de la comissió de Reglament, sobre la qual els grups de la majoria independentista han defensat que ja està activada i que només cal que la Junta de Portaveus fixi el nombre de membres que la formaran. No obstant, des de l'oposició es defensa que es tracta d'una comissió legislativa i que no es pot activar fins que no hi hagi investidura, tal i com Miquel Iceta, del PSC, li va recordar per carta a Torrent la setmana passada.

JxCat va optar el passat divendres per registrar en solitari una proposta de modificació de la llei de Presidència per investir Puigdemont a distància. 

Esquerra ha coincidit amb els altres grups en què JxCat ha registrat dos escrits diferents i que serien contradictoris. D'una banda proposa la lectura única i per l'altra la urgència extraordinària. Mentre que la segona opció suposaria reduir els terminis en un terç, en la primera de les opcions abans cal reunir la junta de portaveus, la qual cosa avui no estava convocada. Torrent i ERC diran la seva quan JxCat decideixi quina de les dues vies prefereix.

No obstant, Iceta ja va recordar a Torrent que la comissió del reglament, que seria l'encarregada d'aprovar una modificació de la llei de presidència (on s'especifica el mecanisme d'elecció del president de la Generalitat per part del Parlament) abans de passar al plenari és una comissió anomenada legislativa i que aquesta només es pot constituir després de la formació del Govern de la Generalitat.

A més, els grups de l'oposició han alertat que aquesta reforma només està pensada per permetre la investidura a distància de Puigdemont, la qual cosa significaria una desobediència al Tribunal Constitucional.

Però davant d'aquest fet, Torrent ha iniciat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que aixequi les mesures cautelars del TC que no permeten la investidura de Puigdemont.