El cap de llista d’ERC a les eleccions del 21 de desembre Oriol Junqueras ha estat sancionat amb cinc dies de confinament a la cel·la per l'entrevista que va concedir a El Món a RAC1 i que va ser emesa el 18 de desembre. A més també ha estat sancionat per l'àudio que va ser emès en el míting central d'ERC, que es va fer el 16 de desembre a Barcelona. Així ho ha avançat aquest dijous al matí RAC1.
El Ministeri de l'Interior ha desmentit que la presó d'Estremera ja hagi pres mesures sancionadores contra el president d'ERC, Oriol Junqueras, per la seva entrevista a RAC1. Segons fonts d'Interior, l'expedient informatiu encara està obert i de moment no s'han pres mesures. L'entrevista a Junqueras va ser emesa el 18 de setembre per RAC1. Esquerra va emetre un àudio el 16 de desembre en un mitin a Barcelona. Aquest matí l'emissora ha informat que la direcció de la presó havia sancionat Junqueras amb cinc dies de confinament a la cel·la.
El cap de llista de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, ha dit aquest dijous des de Brussel·les que el president espanyol, Mariano Rajoy, "té una immensa por a obrir les urnes" i que es demostri que la seva recepta no ha funcionat. Puigdemont ha alertat que votar qualsevol dels partits del 155 és obrir la porta a continuar amb el règim de la por. Puigdemont ha comparegut davant dels mitjans d'informació catalans i estrangers especialmente convocats, però no els espanyols. L'expresident segueix la jornada electoral des d'un centre de convencions que ha llogat per seguir la jornada.
Dolors Bassa ho ha fet a Torroella de Montgrí; Jordi Turull a Parets del Vallès; Carles Mundó a Gurb i Josep Rull Terrassa.
El candidat de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, ha fet una crida a la participació massiva a les urnes per tal de superar una situació difícil. Després de dipositar el seu vot a l'urna a l'Escola Industrial de Barcelona, Domènech ha reclamat superar la situació política més enllà dels blocs.
El candidat del PPC a la presidència de la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, ha votat aquest dijous a un quart d'una al col·legi Lola Anglada de Badalona, des d’on ha advertit que el fet que la seva formació respecti el resultat de les eleccions “depèn” de si tenen lloc en condicions de normalitat, o si “com l’1-O” els independentistes “pretenen votar dues o tres vegades cadascun”.
La número dos per Barcelona de la candidatura d'ERC, Marta Rovira, ha dit que confia que aquest 21D pugui tornar a guanyar la democràcia, igual com va guanyar l'1-O, amb una participació molt elevada. Rovira, que ha votat a l'Associació-Casal Mossèn Guiteras del barri de La Calla de Vic, ha volgut tenir present la gent que aquest dijous no ha pogut exercir els seus drets democràtics.
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha votat a les 11 hores a la UB amb una forta expectació mediàtica, sobretot de mitjans internacionals. Iceta, ha fet una crida a la participació per canviar el rumb de Catalunya. Ho ha dit després d'exercir el seu dret a vot, cap a les 11 hores d'aquest dijous a la taula 93 del col·legi electoral de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB).
El candidat de la CUP, Carles Riera, ha aplaudit la gran participació que des de primera hora del matí omple els col·legis electorals en uns comicis que són excepcionals "perquè s'han convocat en el marc d'un cop d'estat". Tot i això, Riera es mostra convençut que el republicanisme guanyarà les eleccions per revertir la situació.
La candidata de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha votat aquest migdia, a quarts d'una a l'escola Ausiàs March de Barcelona (al districte de Les Corts), on ha hagut de fer més de mitja hora de cua a causa de la gran afluència d'electors. Arrimadas ha atès a una gran multitud de mitjans de comunicació i ha animat a la població a sortir i anar a votar en una jornada que veu ''amb esperança'' i l'ha qualificat d'històrica'. La participació ''sempre és una bona notícia'' ha dit Arrimadas.
Ja es coneix la primera dada de participació. A les 13 hores ja havia votat el 34,51% del cens, un percentatge una mica inferior a les eleccions de setembre de 2015, doncs llavors a la mateixa hora ja havia votat el 35,10%, segons dades del Parlament de Catalunya.
Les Juntes Electorals Provincials han indicat aquest migdia que la jornada electoral transcorre sense incidències destacables. En el cas de Lleida i Tarragona, les Juntes Electorals han avisat algunes meses que les butlletes de la candidatura retirada de Diàleg Republicà no podien estar a disposició dels votants. Així mateix, a Tarragona també s'han rebut queixes per propaganda a l'entorn d'alguns col·legis electorals.
També, la Junta de Zona de Figueres ha indicat que a l'Ajuntament d'Avinyonet de Puigventós a causa de les falta de brides per precintar les urnes, s'ha retardat l'obertura de la mesa i s'ha acordat prorrogar la jornada electoral i el tancament del col·legi. Així mateix, la Junta de Zona d'Olot ha acordat prorrogar 40 minuts l'horari de votació en una mesa de la capital de la Garrotxa per una incidència que ha obligat a interrompre la votació.
Per altra part, diversos ciutadans han denunciat que en un col·legi de L'Hospitalet de Llobregat han aparegut paperetes de Cs dins de sobres. Els interventors han revissat els sobres i han retirat les paperetes.
El líder d'ERC empresonat a Estremera, Oriol Junqueras, assegura que no ha volgut evitar la presó perquè aquest és el millor testimoni del seu compromís amb l'humanisme i la no violència. En una carta manuscrita publicada al seu compte de Twitter, Junqueras afegeix que "la presó no els afebleix. Ans al contrari. Ens fa més forts". Junqueras afirma que ERC ha estat i és el partit més generós amb la història de Catalunya, recorda que la seva formació no ha tingut al llarg dels anys ni un cas de corrupció i remarca que es posa a disposició de Catalunya per dirigir un govern fort i eficaç.
Les dades provisionals de participació a les sis de la tarda donen un rècord i es més de cinc punts respecte a les eleccions del 27 de setmebre de 2015. Així, un 68,31% de catalans ja han votar dues hores abans que es tanquin els col·legis. El setembre de 2015 havia votat a la mateixa hora el 63,12%. Per províncies, a Barcelona ha votat el 68,66% (63,21% el 2015); a Girona el 68,19% (65,08% el 2015); a Lleida el 66,54% (61,11% el 2015) i a Tarragona el 68,31% (el 61,78% el 2015).
Tots els principals dirigents ja estan a les respectives seus electorals. Així, Xavier Garcia Albiol, amb el seu equip, ja s'ha instal·lat als salons de l'Hotel Gran Marina. Junts per Catalunya, per la seva part, segueix la nit electoral des de l'Hotel Catalonia Eixample amb Elsa Artdadi i Eduard Pujnol i des de Brusasel·le amb Carles Puigdemont. Esquerra, per la seva part, ha previst seguir el recompte des de l'Estació del Nord i allà ja s'hi troba Marta Rovira. Un altre hotel és l'escollit per Ciutadans, concretament l'Hotel Catalonia de la plaça Espany on ja s'hi troba Inés Arrimadas i Albert Rivera. La CUP, amb Carles Riera, ha escollit la nau Bostik a la Sagrera, mentre que EnComú-Podem es troba a la Universitat Pompeu Fabra on Xavier Domènech i el seu equip analitzarà els resultats. Finalment, el PSC, com ja és tradicional, segueix la nit electoral des de la seva seu, al carrer de Nicaragua de Barcelona, on Miquel Iceta ja fa estona que ha entrat.
Els col·legis electorals catalans ja han tancat. Han estat oberts des de les 9 del matí fins a les 8 del vespre. Ara començal'escrutini.
Els portaveus dels partits han comparegut en públic per resaltar l'alta participació i tots ells demanen precaució fins conèixer els resultats. Tots erlls han destacat l'increment de la participació, la qual cosa seria important per la legitimació dels resultats.
JuntsxCat: 42 diputados
ERC: 33 diputados
Ciudadanos: 28 diputados
PSC: 16 diputados
CUP: 7 diputados
Catalunya En Comú-Podem: 6 diputados
PP: 3 diputados
Segons les primeres dades, la participació dels catalans en aquestes eleccions superaria el 82%. Amb el primers vots escrutats, seria la jornada electoral més gran, superant la d'octubre de 1982 i la dels 27 de setembre de 2015.
Amb el 2,89% escrutat, Junts per Catalunya de Carles Puigdemont lidera l'escrutini, seguit d'ERC, Cs i PSC. La CUP, Comú-Podem i PP tanquen la llista. Fins i tot el partit de Mariano Rajoy frega tot just poc més del 3%, el percentatge mínim per entrar en el Parlament, segons la legislació.