Qui ha de recaptar els impostos? Si es llegeixen el programes electorals, només tres de les set formacions en fan esment: es tracta d'ERC, EnComú Podem i PSC. JxCat només parla d'una administració tributària propera, mentre que PP, CUP i Cs no ho esmenten.

No obstant, mentre que per ERC posa l'Agència Tributària de Catalunya en el centre de la recaptació d'impostos, pels comuns cal desenvolupar aquest instrument. El PSC, per la seva part, proposa la creació d'un consorci entre l'agència tributària espanyola (l'AEAT) i la catalana ATC, ja previst en l'actual Estatut.

Així, per JxCat, "l’administració tributària ha de ser més propera i reconèixer el contribuent com el seu client amb l’objectiu de generar confiança mútua i establir un marc col·laborador i participatiu". Per la formació liderada per Carles Puigdemont, és important la seguretat jurídica: "Aplicar mecanismes de resolució de conflictes eficients que evitin, dins del possible, els litigis. Una seguretat jurídica que també s’hauria de vincular a l’estabilitat i previsibilitat de la legislació fiscal, excloent-ne, dins del possible, canvis dràstics i sobtats".

Per Esquerra, per la seva part, creu que la Agència Tributària Catalana ja està en ple funcionament, per la qual cosa només cal que segueixi treballant i ampliant les seves competències. En el programa de la formació liderada per Oriol Junqueras s'esmenta que l’ATC ha ampliat el seu ventall de productes i serveis i que ja "tramita" els impostos estatals que la Generalitat i el seu sector públic paga a l’AEAT (IRPF, IVA i Impost de Societats). En aquests moment l'ATC fa de mitjancera entre el ciutadà i l'Estat espanyol, doncs no pot quedar-se cap impost recaptat.

En quan als socialistes de Miquel Iceta, proposen la creació del Consorci Tributari de Catalunya entre l’Agència Tributària del Govern central i la Generalitat de Catalunya. Aquest Consorci, contemplat a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, compartiria la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos que es paguen a Catalunya. "Ha de ser una manifestació clara de l’autogovern i coresponsabilitat fiscal", alhora quee reforçaria "la funció dels tributs com a eines de relació entre els governs i la ciutadania".

Finalment, EnComú-Podem, proposa el desenvolupament d'un nou sistema de finançament per a Catalunya a partir de la creació d’una hisenda pròpia i solidària, amb el ple desenvolupament de l’Agència Tributària de Catalunya, en plena coordinació amb les "competències actuals i futures de la UE". La formació liderada per Xavier Domènech també proposa lleialtat institucional per "evitar arbitrarietats i incompliments de les parts". Aquest sistema continuaria essent coherent amb el principi de solidaritat territorial, que es faria efectiva a través del càlcul d’una aportació per a la redistribució territorial. Així, doncs, aquesta hisenda pública es basaria en els principis de l'equitat, la justícia territorial i la solidaritat interterritorial.

Els del no

Per la CUP de Carles Riera, dins de les seves 155 raons no es parla de qui seria el responsable de recaptar impostos, però es dona per suposat que dins d'una Catalunya independent ho faria l'ATC. Això, sí, els cupaires proposen augmentar la pressió fiscal, legislar tributs ambientals, tornar a l'impost per les centrals nuclears i abaixar l'impost sobre l'habitatge usual. Tot ho posa dins d'una reforma fiscal progressiva.

Per C's, en el punt cinc del decàleg de propostes urgents d'Inés Arrimadas a aplicar es diu que "els partits separatistes han portat a terme retallades socials dràstiques que han perjudicat sobretot els que menys tenen. Abaixarem els primers trams de l’IRPF per equiparar els impostos que paguen els catalans a la mitjana nacional i tornar-los tot l’esforç que han hagut de suportar durant la crisi i durant el fracassat procés independentista. A més, reduirem les traves i eliminarem barreres als emprenedors".

Finalment, pel PP de Xavier Garcia Albiol no es parla en el seu programa de com la Generalitat ha de recaptar impostos. Això sí, dedica sis dels seus 150 punts a assegurar que si governa abaixarà diversos impostos "per tornar a fer de Catalunya una regió empresarialment atractiva. Treballarem per eliminar les traves burocràtiques i els excessos fiscals imposats per l'esquerra independentista".