Segueixen les topades dins del món independentista. Per enèsima vegada, ERC aigualeix les expectatives de Carles Puigdemont i els seus seguidors d'una ràpida investidura. A més, ara s'hi afegeix la CUP.

Encara que es donava per fet que el plenari del 17 de gener seria la sessió d'investidura, hores abans el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar-lo davant dels dubtes. No era la primera topada entre les dues principals formacions independentistes, però sí la primera que es visualitzava. A partir de llavors, per més que des de Junts per Catalunya i l'entorn de Puigdemont es diu que el pacte entre forces independentistes ja està fet, hores després des d'ERC es frena l'ímpetu.

Avui s'ha viscut un altre episodi. Diumenge passat Puigdemont es va reunir a Brussel·les amb representants de segona fila d'Esquerra i dilluns va fer viatjar el grup parlamentari fins a la capital europea. Dimarts, els passadissos del Parlament van ser el plató de pressumptes reunions decisòries. Així, dimecres al matí Elsa Artadi, persona de total confiança de Puigdemont, ha aprofitat una entrevista matinal a TV3 per assegurar que el pacte d'investidura es firmaria dijous. ERC, en aquell moment, no en sabia res.

Per més que ha dit que el plenari d'investidura no es podria fer la setmana vinent, sí que ha posat a sobre la taula una modificació de la llei d'elecció del president de la Generalitat, la qual cosa permetria l'elecció a distància, doncs un altre diputat seria l'encarregat de llegir el discurs d'investidura. Per Artadi, Puigdemont no pot ser un president simbòlic.

D'aquesta manera descartava que un consell de càrrecs electes proclamés des de Brussel·les Puigdemont president "legítim", sense validesa jurídica, i que després el Parlament escollís el president de la Generalitat "efectiu". Aquesta va ser la proposta que diumenge a la nit tenia Puigdemont a sobre la seva taula, i que hauria acceptat segons expliquen tant des d'ERC com des de la CUP. Però després de reunir-se amb els seus fidels diputats, Puigdemont hauria canviat d'opinió i vol canviar la llei de forma exprés. L'intent de fer aquesta modificació de ben segur portaria a tornar a viure un ple del Parlament mogut, amb recursos al Tribunal Constitucional. A més, Puigdemont hauria proposat la creació d'un Consell de la República, amb seu a Brussel·les, que estaria jeràrquicament per sobre del Consell Executiu a Barcelona.

Però la proposta de JxCat ha estat refredada per ERC. Es creu que hi hauria massa dificultat i que seria prou complexa per fer-la a corre-cuita. Esquerra considera que la investidura ha de ser efectiva i sense dilacions per pressumptes recursos al Constitucional. O sigui, ERC vol complir la llei i no forçar la ruptura i, a més, vol evitar més empresonaments. Així, des d'ERC es proposa una fórmula que faci Puigdemont legítim president, però que el Parlament esculli un president de la Generalitat que faci viable un govern que no pugui ser impugnat.

Un altre candidat

La tercera pota de l'independentisme, la CUP, ha enviat a la militància una proposta de JxCat que fixa el 18 de febrer com a data per investir Puigdemont al capdavant del Consell de la República des de Brussel·les. A més, segons ha avançat La Vanguardia, el document també planteja una altra sessió d'investidura al Parlament per als dies 21 o 22 de febrer, quan Puigdemont seria escollit president de la Generalitat. Així, Puigdemont seria president de la República i de la Generalitat.

El document també obre la porta a investir a la Cambra un altre candidat de JxCat, si la de Puigdemont no és possible. Des de la CUP entenen que és una proposta de JxCat i, per tant, que hauria de ser aquest grup parlamentari qui donés els detalls. La CUP ja ha decidit que no faran més valoracions d'eventuals acords fins que no hi hagi un pacte tancat i rubricat entre JxCat i ERC.

De totes maneres, les posicions tant d'ERC com de la CUP han refredat la possibilitat d'investir Puigdemont diumenge 18, sigui a Brussel·les o a Barcelona.

Els lletrats del Parlament estan d'acord que el termini per a convocar eleccions no corre, doncs no s'ha fet una primera votació d'un candidat, tal i com marca la normativa. Això sí, discrepen de si els serveis jurídics han d'aconsellar les mesures que el president de la Cambra hauria de prendre. Entre aquestes, hi hauria recomanar a Torrent que obri una nova tanda de consultes entre els grups per si ratifiquen o no a Puigdemont, que reuneixi el ple que dir que Puigdemont és l'únic candidat o bé que esperi a la resolució final del TC.

Novetats judicials

Per altra part, l'activitat judicial segueix el seu curs. El jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer ha citat a declarar com a investigats pel 14 de febrer a Santiago Vidal i Carles Viver Pi-Sunyer. Ramírez Sunyer investiga els preparatius de l'1-O i acusa a l'exjutge i exsenador Vidal i a l'exvicepresident del TC Viver dels delictes de revelació de secret, malversació, desobediència i prevaricació.

Per altra banda, el TC ha admès a tràmit el recurs del Parlament contra l'aplicació de l'article 155. El TC també va admetre el recurs de Podemos pel mateix motiu.