El monestir de Sixena és propiedad de la Reial Orde de Malta, una orde religiosa laica de la Església catòlica d'àmbit internacional i amb una forta presència a Espanya. Va ser fundada el segle XI a Jerusalem i des d'allà es va estendre per tot el món. Dedicada a l'ajuda dels més necessitats, a hores d'ara està present a 120 països i compta amb una missió permanent d'observació davant de les Nacions Unides. Es defineix com una entitat “neutra, imparcial i apolítica”.

Entre els membres del consell directiu de l'Orde de Malta a Espanya, l'anomenada Diputació, figura el germà del ministre Íñigo Méndez de Vigo i la persona que ha activat via article 155 el trasllat de les 44 obres d'art religiós des del Museu de Lleida fins el Monestir de Sixena. Es tracta del general Pedro Méndez de Vigo y Montojo,  qui ocupa el càrrec de vicepresident de l'organització religiosa.

Segons una resposta escrita del Govern d'Aragó  sobre la propietat dels béns del Reial Monestir de Santa Maria de Sixena, aquesta li correspon a la comunitat de religioses que vivien al Monestir, les monges de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem, pertanyent a l'Orde de Malta. Encara que el 1972 es van traslladar al monestir de Valldorreix, l'entitat va conservar la seva consideració canònica i la seva personalitat jurídica.

Aquest dilluns ho a denunciava a RAC1 el professor d'Història d'Art Antic i Medieval de la Universitat de Lleida Francesc Fité:

"Hay algo grave, y es que un patrimonio público español como es el de cualquier museo de Catalunya y España que está perfectamente conservado, se lleve a una colección particular. Y, es más, el presidente de la orden de estas monjas es el hermano de Méndez de Vigo".

Les connexions dels Méndez de Vigo amb l'orde religiosa no acaben aquí. Els dos germans, igual que el seu pare, han estat condecorats com Cavallers d'Honor i Devoció en l'orde de Malta.