Davant de la paràlisi política a Catalunya, els socialistes mouen fitxa. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha demanat per carta al president del Parlament, Roger Torrent, que obri de forma immediata una nova ronda de consultes per trobar un candidat que pugui ser investit president de la Generalitat. Pels socialistes, a hores d'ara és impossible una elecció de Carles Puigdemont.

Els grups independentistes estarien negociant un acord per la investidura. No obstant, mentre que ERC vol una presidència efectiva a Catalunya i una de simbòlica per Puigdemont a Brussel·les, Junts per Catalunya insisteix en què el president a Catalunya ha de quedar sota les ordres de Puigdemont. JxCat té el suport de l'ANC. Esquerra, per la seva part, espera a les declaracions judicials de la setmana vinent davant del Tribunal Suprem. Marta Rovira és una de les citades pel jutge Pablo Llarena pel 19 de febrer, junt a Marta Pascal (coordinadora del PDCat).

En la missiva afegeix que si això no és possible, Torrent hauria d'establir el mecanisme o decisió parlamentària que permeti obrir el termini de dos mesos establert a la llei per tal d'arribar a la investidura d'un candidat o la convocatòria de noves eleccions, cosa que ha puntualitzat que no desitgen. El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha lamentat que Catalunya es troba en una situació de paràlisi per la divisió en el bloc independentista i la manca d'iniciativa de Ciutadans. 

Divendres passat els lletrats del Parlament van estimar que el compte enrere per convocar eleccions encara no corre. No obstant, els serveis jurídics també deien que Torrent hauria de moure fitxa només es conegui la resolució del Tribunal Constitucional.

En la carta, Iceta recorda a Torrent que va decidir ajornar el ple d'investidura el 17 de gener perquè no es donaven les condicions per assegurar una sessió efectiva ni les garanties per a l'exercici dels drets polítics del candidat. Afegeix que la mesura cautelar decidida pel TC estableix amb claredat la impossibilitat de celebrar una investidura per via telemàtica o de substitució i que el candidat no podrà ni delegar el vot ni comparèixer davant la Cambra mentre estigui vigent l'ordre judicial de recerca i captura, així com que per participar en el debat d'investidura hauria de rebre la corresponent autorització judicial. 

Com que Puigdemont no ha demanat l'autorització, els socialistes veuen obvi que la seva candidatura no podrà ser objecte d'un debat d'investidura efectiu i amb garanties. Així, Iceta li recorda al president del Parlament les seves manifestacions en defensa dels drets de tots els diputats i per això li crida l'atenció sobre el fet que aquests han de poder participar en un ple d'investidura complint així els deures i terminis establerts per les lleis. És per tot això, que Iceta reclama al president del Parlament que obri una nova ronda de consultes o emprengui accions que desencallin la situació. 

El PSC ha insistit en què Puigdemont no pot ser investit president, doncs "no reuneix els requisits necessaris per exercir el càrrec", ha afirmat. Pels socialistes, el desbloqueig passa perquè Puigdemont accepti no ser investit.

Montilla, senador del PSC

D'altra banda, l'executiva del PSC d'aquest dilluns ha acordat proposar l'expresident de la Generalitat José Montilla com a senador de designació autonòmica com en la darrera legislatura.