El titular del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch, ha decidit inhibir-se de la causa anomenada del 3%, que investiga suposades comissions irregulars pagades a CDC per empresaris per tal de guanyar concursos públics, i traspassar-la a l'Audiència Nacional, a causa de la seva elevada complexitat, el nombre d'investigats (23), el fet que afecta tres demarcacions –Tarragona, Barcelona i Girona—i té possibles connexions amb paradisos fiscals (Andorra, Suïssa, Panamà i les Illes Verges britàniques).

El jutge Josep Bosch estima, així, la petició de Fiscalia i el pressumpte finançament del 3% a Convergència se seguirà des de l'Audiència Nacional. L'instructor estima en l'auto d'inhibició que s'ha conegut avui que hi havia "donacions" d'empreses constructores i d'enginyeria en un 3% sobre el contracte d'adjudicació pública a diversos ajuntaments catalans governats per Convergència. Així, cita Lloret de Mar, Torredembarra, Figueres, Sant Cugat del Vallès, Olot i fins i tot Barcelona durant els 4 anys de Xavier Trias al capdavant de l'alcaldia. Un dels imputats és qui va ser tinent d'alcalde d'Urbanisme Antoni Vives. Les empreses haurien pagat el 3% a les fundacions de Convergència.

Entre els investigats fins ara hi ha empresaris com Jordi Sumarroca, Josep Miarnau o Jordi Soler, però també els tresorers de CDC Andreu Viloca i Daniel Osácar, l'exconseller Germà Gordó (va ser gerent de CDC) i alts càrrecs d'administracions controlades per CDC com Constantí Serrallonga o Josep Antoni Rosell.

Ara serà l'Audiència Nacional la que segueixi amb la instrucció que va començar el 2016.