Ràpida reacció dels estaments polítics i socials a favor de la immersió lingüística a Catalunya. Excepte Ciutadans i PP, i algunes associacions com a Societat Civil Catalana, tots han sortit a defensar un model que es va acordar consensuadamente a l'inici dels anys 80 del segle passat.

La casella sobre l'idioma ja existeix en les matriculacions. Encara que el PP hauria pogut des de novembre haver aplicat l'article 155, no ho ha fet i, ara, acuitat per Ciutadans, afirma que s'ho planteja. Societat Civil Catalana ja ha recordat que és la llei la que ho marca, per la qual cosa no hi hauria cap novetat.

Segons el vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos, considera que després de la la reunió amb Mariano Rajoy estan convençuts que es s'introduirà l'opció de triar el castellà com a llengua vehicular en la preinscripció escolar. En una entrevista en Catalunya Ràdio, Ramos ha afirmat que "ja s'ha fet la normalització lingüística del català i d'una manera oberta i lliure es planteja aquest tema, sense cap tipus de coacció, i es va veient que si hi ha una altra necessitat s'haurà d'anar adaptant a la nova situació". El representant de SCC ha recordat que una sentència del TSJC avala que si un alumne vol rebre el 25% de la formació en castellà té dret a això.

En canvi, JxCat i PDCat, ERC, PSC i Comú-Podem, han criticat aquesta possibilitat. Els sindicats i les associacions de mestres també recolzen la immersió lingüística. Tots coincideixen que la immersió a l'escola va ser fruit del consens del catalanisme polític. Així mateix, tots ells han coincidit que amb un Govern a Catalunya no hi hauria opció al fet que Rajoy apliqués el 155 en l'ensenyament.