Davant la paràlisi de les forces independentistes per a la sessió d'investidura al president de la Generalitat, Ciutadans ha pres la iniciativa i demana que el president del Parlament, Roger Torrent, iniciï una ronda de contactes amb els grups parlamentaris i si no ho fa Ciutadans proposa, llavors, fer un ple extraordinari. Amb aquesta acció, Ciutadans pretén que Torrent descarti Carles Puigdemont com a candidat a president de la Generalitat.

Així, Inés Arrimadas, la guanyadora de les eleccions del 21D, ha explicat que registraran aquesta petició doble per tal que Torrent comenci de forma immediata una nova ronda de consultes. La líder de Cs al Parlament ha assegurat que aquesta sessió plenària hauria de ser el de la transparència i, alhora, hauria de forçar a ERC i JxCat a explicar què negocien: "Ja n'hi ha prou que Catalunya estigui bloquejada per un fugitiu de la justícia i pel que negocien els partits independentistes en despatxos obscurs", ha declarat. 

Arrimadas, en roda de premsa des del Parlament, ha insistit que està a les mans de Torrent desbloquejar la situació actual desconvocant el ple ajornat d'investidura de Puigdemont i iniciant una nova ronda de contactes per trobar un nou candidat. Ha demanat, també, sinceritat i honestedat a les forces independentistes, ja que ha assegurat que molts d'ells, en privat, reconeixen que Puigdemont no pot ser el futur president de la Generalitat. "Ens agradaria que Torrent acceptés avui el que tothom sap i és de sentit comú i és que Puigdemont no serà el president i que no té sentit allargar la convocatòria del ple", ha manifestat.  C's s'afegeix, així, a les peticions formals que ja han registrat dies enrere PSC i PP

En cas que el president de la cambra catalana no enceti aquesta nova ronda, la presidenta del grup parlamentari de Cs ja ha anunciat que faran servir l'única eina política que tenen actualment i que ha afirmat que és la de demanar la celebració d'un ple extraordinari, que Arrimadas ha anomenat "ple del desbloqueig". Ciutadans pot fer aquesta petició ja que disposa d'una cinquena part dels diputats i hauria de ser en la reunió de la Mesa de la propera setmana on es tracti la seva admissió a tràmit. 

L'acció d'Arrimadas es produeix hores després que Marta Pascal, coordinadora del PDCat, hagi afirmat en una entrevista a La Vanguardia que Catalunya necessita un govern estable dins de la legalitat. Pascal, entre d'altres qüestions, també defensa un pacte entre Catalunya i Espanya per a fer un referèndum pactat (com Gran Bretanya i Escòcia) i nega que el PDCat estigui finançant l'estada de Puigdemont a Bèlgica.

D'aquesta manera, el PDCat s'alinea amb ERC i s'allunya de les posicions rupturistes que mantenen Carles Puigdemont i els seus assessors, que pretenen una investidura a distància a pesar dels advertiments del Tribunal Constitucional. De moment, Torrent ha aturat aquesta proposta a l'espera de la decisió del Tribunal Constitucional.

Així mateix, les forces independentistes estan pendents de les declaracions judicials de la mateixa Pascal, però també de la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Totes dues han d'anar dimarts vinent al Tribunal Suprem, on el jutge Pablo Llarena les interrogarà acusades dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons. No obstant, després de l'actitud de la Fiscalia ahir dimecres amb la diputada de la CUP Mireia Boya, sembla que hi hauria una nova via de menys duresa per part de la Justícia.