Carles Puigdemont segueix instal·lat en el seu discurs: a Espanya no hi ha democràcia i per això ell ha de viure en l'exili d'Europa. Però la solució, segons el seu argument, és que per "restaurar la democràcia", ell ha de ser investit president de la Generalitat. Perquè això succeeixi, ha de poder tornar amb garanties que no serà detingut.

El líder de Junts per Catalunya ha esgotat el seu segon dia d'estada a Copenhaguen amb una reunió al parlament danès. Diputats de l'oposició han acudit a escoltar-ho, no així els representants de les formacions que formen part de l'executiu. El setembre de 2017, quan Puigdemont va estar a Copenhaguen per inaugurar la delegació de la Generalitat als països nòrdics, sí que va ser rebut per representants de tots els partits.

Després de la trobada, Puigdemont, se'n torna a Brussel·les amb Jami Matamala (el seu amic que l'ha acompanyat) on demà dimecres es reunirà amb el president del Parlament, Roger Torrent. En el seu breu contacte amb els mitjans de comunicació, ha assegurat que desitja tornar a Barcelona, sempre que se li garanteixi que no serà detingut, per debatre amb l'oposició al debat d'investidura. Així, Puigdemont ha assegurat que està treballant per a aquesta tornada i ha dit que això seria una mostra d'una "restauració de la democràcia" a Espanya. "Jo sóc una part per resoldre el problema des del diàleg i la negociació".

El discurs de Puigdemont ha variat respecte al d'ahir mateix. Des del seu propi partit, el PDCat, es desconeix l'estratègia que segueix. Sembla més fruit de la improvisació que d'una línia marcada. Fa uns dies volia ser investit telemàticament i avui, des de Copenhaguen, ha insistit en què desitja debatre en persona des de la tribuna de la cambra. No obstant això, donada la seva situació judicial, serà difícil la seva volta. Fins i tot s'ha permès recomanar al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, que no fa falta que reforci les fronteres. Únicament pensa tornar si té plenes garanties que no serà detingut

El president del Parlament, per la seva banda, comunicarà el dijous el dia de la sessió d'investidura, probablement per al dimarts 30 de gener, només un dia abans de la data límit. Abans, seguint el protocol, es reunirà amb els responsables dels grups parlamentaris.

En aquests moments, l'únic candidat és Puigdemont. L'oposició ja ha assegurat que no permetrà un debat sense que el candidat estigui present físicament a la Cambra. Així, el líder del PSC, Miquel Iceta, li recorda en una carta a Torrent que l'informe dels serveis jurídics del Parlament ja planteja que el candidat a president de la Generalitat ha d'estar físicament en el Parlament.

A primera hora d'avui, just quan la Mesa del Parlament es reunia, JxCat ha demanat retirar la petició de Puigdemont de poder votar per delegació. Aquest mecanisme es pot reactivar a qualsevol moment. De moment, es manté la petició per als altres quatre diputats que estan a Bèlgica: Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig. No obstant això, fonts dels partits independentistes expliquen que Serret, Ponsatí i Puig podrien renunciar a la seva acta en els propers dies. No obstant això, la Taula, amb majoria independentista, ha preferit no tramitar avui la petició de vot delegat. Si Torrent segueix les indicacions dels lletrats de la Cambra, hauria de denegar aquesta petició i només permetre la delegació de vot per als tres diputats empresonats, seguint les recomanacions del jutge Pablo Llarena, tal i com va passar en la sessió de constitució del Parlament dimecres passat 15 de gener. Ningú ha recorregut aquesta decisió.