Allò que es prometia com un bany de masses universitàries a favor de la independència de Catalunya s'ha convertit en una crítica contra el procés. Carles Puigdemont ha deixat Bèlgica per un parell de dies per a viatjar a Copenhaguen. La facultat de Polítiques de la universitat a la capital danesa havia organitzat un debat sota el títol Catalunya i Europa, la cruïlla de la democràcia.

La presència del líder de Junts per Catalunya havia creat expectativa. Unes 300 persones, entre alumnes i periodistes, han omplert l'aula. Però Puigdemont no s'esperava les dures preguntes de la professora Marlene Wind, experta en Europa. Ella ha avisat només començar a parlar: "Agafi paper i bolígraf i apunti", li ha dit de forma imperativa. I ha deixat anar una bateria de qüestions que Puigdemont anava encaixant i que al final li ha provocat un somriure nerviós. No s'ho esperava. Entre d'altres, la professora danesa li ha preguntat: "Li agradaria que a Europa hagués 200 o 300 nacions amb una sola identitat? Creu que aquesta és la solució al segle XXI? Catalunya és la regió més rica d'Espanya i Espanya és el país més descentralitzat d'Europa, més fins i tot que Alemanya: es volen treure els pobres de sobre? D'on li va aquesta ànsia separatista? La democràcia és només votar o també respectar la llei? A qui beneficia que a Europa hi hagi més estats independents? Crec que a Vladímir Putin". Wind també li ha recordat a Puigdemont que només serà rebut per polítics de petites formacions daneses, però que no es veurà, demà dimarts, amb cap responsable governamental.

Puigdemont només ha respost parcialment a les preguntes reiterant que Espanya no és una democràcia perquè es manté present l'allargada ombra del dictador Franco. A la vegada, ha defensat la via del diàleg amb Espanya per trobar una solució política a les demandes dels independentistes catalans. Per ell, és culpa de Mariano Rajoy que no hagi volgut parlar. La professora Wind, no obstant, li ha tirat en cara la seva actitud "provocativa", tant amb els responsables polítics espanyols com amb els europeus.

Puigdemont ha volat avui des de Brussel·les fins a Copenhaguen acompanyat del seu amic Jami Matamala i un escorta. A l'avió, s'ha trobat nombrosos periodistes. Estava convidat a participar en un debat sobre Catalunya i Europa. Com que s'ha mogut de Bèlgica, la Fiscalia ha demanat al jutge Pablo Llarena que emetés una euroordre de detenció, però el magistrat del Suprem no ha volgut donar el gust a Puigdemont de ser detingut una setmana abans del debat d'investidura.

La xerrada, tota en anglès, ha consistit en reiterar la seva explicació del què ha passat: el govern espanyol va fer servir el 155 com una revenja i ha empresonat el govern de la Generalitat que només ha demanat democràcia quan va parlar, en el seu moment, amb els terroristes d'ETA. Ha tornat a criticar les institucions de la Unió Europea per fer cas a Rajoy i no a ell i ha comparat, fins i tot, el procés independentista català amb el Brexit.

Puigdemont ha reconegut con un "error" pensar que a l'Europa del 2017 no es permetria la "violència d'Estat" davant uns ciutadans que "van defensar les urnes amb els seus cossos".

Amb el que no comptava Puigdemont era amb les intervencions dels tres professors: un li ha preguntat si era populista, l'altre li ha recordat que la democràcia no sols vol dir votar, sinó que també és respectar les lleis i la cirereta l'ha posat Wind amb una dura intervenció que ha fer enrojolar-se Puigdemont i que somrigués nerviós davant les qüestions plantejades, que com la professora ha recordat al final, no han estat respostes.

Fins i tot, Puigdemont s'ha fet un embolic quan al final ha volgut defensar que el projecte independentista és proeuropeu. Ha explicat que Catalunya formaria part de la UE en el mateix moment que Espanya reconegués la república catalana, però que si això no passava, ha assegurat que no li importaria seguir portant el DNI espanyol a la butxaca per seguir sent europeu.