Miquel Iceta manté el to crític cap a Ciutadans i el bloc independentista.

El primer secretari del PSC ha fet primer de tot autocrítica. Malgrat haver estat rebut amb aplaudiments pels consellers nacionals, Iceta ha admés que la proposta electoral dels socialistes “no va obtenir prou suport” entre la ciutadania 21D. Ha reconegut que el vot no independentista s’ha concentrat en Cs. Tot i felicitar-los pel resultat, ha etzibat a la formació d'Inés Arrimadas i Albert Rivera que “cal recordar-los també que és una victòria que no servirà per modificar el rumb de la política catalana” i que “la seva manca d’iniciativa d’aquests dies ho posa especialment de relleu”. Cs ha basat tot la campanya electoral amb el missatge simple de que ells guanyaven aturarien el procés.

En una doble crítica als independentistes i a Cs, Iceta els ha retret que no estiguin treballant per “traduir els resultats en un esquema de Govern estable”. “Estranya molt que els guanyadors de les eleccions no estiguin formulant cap proposta concreta en aquesta direcció. Els catalans mereixen ser governats des de Catalunya. I la política catalana de la nova legislatura no pot estar supeditada a una agenda judicial derivada de la legislatura que ara acaba”, ha sentenciat. 

Discurs breu i autocrític

Però el socialista, que ha fet un discurs d’un quart d’hora, ha tingut temps també per assumir el resultat del PSC en el 21D i fer autocrítica sense embuts. “El resultat electoral reflecteix, sobretot, la divisió interna entre els catalans sobre quina ha de ser la nostra relació amb la resta d’Espanya”, ha dit, tot admetent que aquest punt ha dificultat la seva estratègia, que no ha quallat. “És legítim preguntar-nos sobre les raons per les quals una part dels electors progressistes no independentistes han preferit fer confiança a Ciutadans”, s'ha preguntat retòricament. 

Així, ha posat sobre la taula diferents factors que, durant la campanya, han pogut donar als electors aquesta visió negativa del PSC i que ha provocat una fugida de vot cap a Cs: “Se’ns ha retret la formació de dos tripartits amb ERC amb octavetes anònimes bustiades a algunes localitats, se’ns ha retret també el fet que governem alguns ajuntaments amb forces independentistes, l’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència d’alguns ajuntaments on governem, o la meva prematura proposta d’indultar dirigents independentistes, criticada per gosar prefigurar un escenari de reconciliació en el que molts no volen situar-se encara”, ha comentat. 

En aquest sentit, també ha reconegut que “tampoc ha aparegut com a prou sòlida i viable la tercera via, la proposta federal, a la vista de l’enrocament del Partit Popular”. “El seu evident fracàs electoral en benefici de Cs no sembla que afavoreixi la flexibilització de posicions en aquest terreny a curt termini, però cal que hi insistim de la mà del PSOE, no només perquè es tracta de la nostra proposta, sinó també perquè és la única formulada fins ara per trobar una sortida al conflicte”, ha dit, apuntant així que la línia política que seguirà des de l’oposició serà continuista i insistirà en la seva recepta com a fórmula per solucionar el conflicte català. 

És per això que Iceta ha volgut marcar perfil i distanciar-se tant dels independentistes com de Cs i el PPC recordant la seva posició. “No estic disposat a acceptar la perspectiva d’un etern empat d’impotències entre els que volen imposar el trencament i els que volen imposar una Espanya uniforme, mentre Catalunya segueix dividint-se socialment i empobrint-se econòmicament. Defensaré aferrissadament la unitat civil dels catalans des del respecte a la pluralitat i la diversitat. No vull portar una disputa lingüística a les escoles. Ni combatre un nacionalisme amb un altre nacionalisme”, ha remarcat Iceta. 

Superar els blocs

I és que per al líder dels socialistes catalans, només “una proposta de reconciliació podrà superar una dinàmica de blocs enfrontats”, i això passa, per al PSC, “per un acord que impliqui enfortir l’autogovern de Catalunya, millorar el finançament de la Generalitat i impulsar una reforma federal de l’Estat”; és a dir, la seva recepta dels darrers anys. 

Amb tot, Iceta també ha considerat que és “evident” que la solució al problema “no pot venir només des de Catalunya, sinó que requereix també d’una complicitat del sistema polític espanyol”. “És per això que reiterem la proposta de Pacte d’Estat per Catalunya. Vist el fracàs de l’aposta política del PP per resoldre el problema català, no convindria que des de les institucions de l’Estat hi hagués una proposta per a Catalunya? La nostra proposta és inequívoca, sí”, ha dit. 

Així, Iceta s’ha marcat com una de les fites per a la legislatura que comença impulsar “l’esforç permanent per evitar el frontisme en la política catalana, recuperant el respecte per totes les idees, per les institucions que són de tots i per la llei que a tots empara”. “El camí del diàleg, negociació i pacte ha de començar Catalunya endins, i ha de projectar-se Catalunya enfora”, ha sentenciat.