Últim dia de campanya electoral i últims missatges. Tots han reiterat el lema electoral: Carles Puigdemont ha de guanyar per tornar com a president (JxCat); Si voten Oriol Junqueras sortirà de la presó (ERC); Cal posar en marxa la República ja (CUP); Mariano Rajoy ha donat estabilitat (PP); Si Inés Arrimadas és presidenta s'acaba el procés (Cs); Miquel Iceta serà el president de la reconciliació (PSC) i, finalment, Xavier Domènech és l'únic que pot trencar els blocs des de l'equidistància.

La llista de Puigdemont ha fet el tancament de la campanya amb un mitin conjunt a una seixantena de localitats catalanes. L'únic protagonista, Carles Puigdemont, qui des de Brussel·les, com cada dia, s'ha dirigit als seus fidels demanant que el votin a ell per, així, retornar com a president, després de la seva destitució per part de Mariano Rajoy a l'aplicar l'article 155 de la Constitució. 

El principal adversari de Puigdemont en el món independentista, Oriol Junqueras, no ha pogut participar en la campanya, doncs es troba a la presó d'Estremera. Precisament, unes desenes de candidats i altres càrrecs s'han adreçat al matí a l'esplanada de davant de la presó per solidaritzar-se amb Junqueras. Ultres vinculats a Hogar Social, entre ells algun condemnat per l'atac a la llibreria Blanquerna de Madrid, han intentat boicotejar l'acte. Després, amb Marta Rovira al capdavant, han tancat la campanya a Sant Vicenç dels Horts, localitat on viu Junqueras. Esquerra vol implantar la república aprovada pel Parlament, però negociant amb l'Estat espanyol i amb Europa. Esquerra podria ser la guanyadora de les eleccions, per més que els resultats poden ser molt estrets i uns pocs vots poden decantar un escó.

El tercer partit independentista, la CUP, ha reiterat la seva predisposició a implantar la república catalana sense negociar amb Espanya per a aprovar un pla de xoc contra la pobresa, una reforma fiscal progressiva, augmentar el salari mínim, desplegar la llei de dependència, expropiar als bancs els pisos buits i que el sistema de salut i l'educació siguin totalment públiques, acabant amb la xarxa actual, que combina el públic i el privat. La CUP seguirà fent campanya la jornada de reflexió fora de Catalunya, tal i com ja ha fet les últimes convocatòries electorals.

En el bloc constitucionalista, Ciutadans ha tancat el seu periple electoral a Barcelona amb la direcció al complet de Cs. Arrimadas, com gairebé cada dia, ha tingut el suport d'Albert Rivera tan o més protagonista que la pròpia candidata. Ciutadans assegura que ells són l'única garantia per acabar amb el procés. Segons una gran part d'enquestes, Ciutadans podria guanyar el 21D, encara que els resultats són molt ajustats.

El PP ha tingut el recolzament de Mariano Rajoy, qui ha passat les dues últimes jornades a Barcelona. Per Xavier Garcia Albiol ell és l'única garantia d'haver-se enfrontat a l'independentisme i aposta per a fer un govern amb Cs i PSC, encara que ambdós el descarten, d'entrada. Rajoy ha alertat del perill de tornar a tenir un executiu independentista i ha assegurat que la seva pròxima inauguració serà el tan anhelat corredor ferroviari del mediterrani.

El PSC, per la seva part, ha escollit Cornellà, feu socialista i d'on va ser alcalde José Montilla i ara hom és un dels barons amb més poder, Antonio Balmón. Miquel Iceta ha estat acompanyat per Josep Borrell i altres membres d ela candidatura, com la número dos, Eva Granados, del Baix Llobregat, comarca on està Cornellà. Iceta ha defensat que ell pot ser l'únic que pot reconciliar la fractura entre catalans i espanyols i ha assegurat que aspira a fer tot el possible per formar un govern d'independents amb el suport de Ciutadans, PP i comuns.

Finalment, Xavier Domènech també ha tancat la campanya electoral d'En-Comú Podem a l'àrea metropolitana, concretament a Santa Coloma de Gramenet. A més de tenir el suport d'Ada Colau, la seva gran valedora, avui Domènech ha comptat amb el suport dels principals dirigents espanyols de Podem, amb Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, entre d'altres. Domènech aposta per presidir una Generalitat amb el suport del PSC, ERC i la CUP per fer polítiques progressistes. No obstant, les relacions amb els socialistes estan molt tenses després que Colau trenqués el pacte de Govern a l'Ajuntament de Barcelona per la pressió independentista després del 155.

Demà dimecres és jornada de reflexió. Alguns candidats aprofitaran per descansar i alguns d'ells, fans de Star wars, ja han anunciat que aniran al cinema a veure l'últim lliurament d'aquesta saga. Encara es podrien trobar al cinema Xavier Garcia Albiol, Miquel Iceta i Xavier Domènech. Que la força els acompanyi.