La precipitació sempre és una mala consellera i, a més, en política. El Ministeri de Cultura ha ordenat, en aplicació de l'article 155, que la Generalitat li faciliti on exactament estan les 44 obres que Aragó reclama i que la Generalitat va comprar a la comunitat de monges de Sixena. Així mateix, Íñigo Méndez de Vigo també ha demanat la data del retorn i el mecanisme per a fer-lo efectiu.

Tot això és conseqüència d'una decisió del jutjat número 1 d'Osca. No obstant, la Generalitat, com a titular de les obres, té presentat un recurs, per la qual cosa la resolució no és ferma. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ciutat on estan dipositades en el seu museu les 44 obres d'art religiós reclamades, considera que "de l'art no n'hem de fer problemes" i demana a Méndez de Vigo "prudència", doncs podria prendre una decisió que podria ser irreversible si la decisió judicial final digués que han de romandre al Museu de Lleida.

La Generalitat va comprar a la comunitat de monges diverses peces d'art religiós els anys 80. Abans, però, durant la Guerra Civil, la Generalitat havia traslladat las pintures romàniques de l'església a Barcelona, i més tard les va incorporar a la col·lecció d'art romànic que es pot visitar al MNAC. El monestir havia estar cremat només començar la revolta i només 'havien salvat les pintures de l'església i un centenar de peces.

Compra anul·lada

Els anys 80, la Generalitat va comprar a les monges un centenar de peces artístiques abans de que el monestir fos abandonat. En aquells moments, el Govern d'Aragó no va apostar per aquestes ni va exercir el dret de retracte. No va ser fins el 1997 quan el govern autonòmic aragonès no va demanar exercir el dret de retracte. El Tribunal Constitucional, el 2012, va decretar que la Generalitat catalana tenia raó. No obstant, el govern aragonès i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena van adreçar-se a la justícia ordinària. El jutjat 1 d'Osca va decretar la nul·litat de la compra-venda i va ordenar que la Generalitat tornés als legítims propietaris les obres d'art. El juliol de 2016 es van retornar 53 peces dipositades al MNAC, però 44 van romandre al Museu de Lleida, on ara es poden contemplar.

El passat 15 de novembre, el jutjat d'Osca ordenava al Ministeri de Cultura de nou el trasllat de Lleida a Sixena. El Ministeri és el responsable, en aplicació de l'article 155, de complir el que ha ordenat el jutge.

A hores d'ara, el ministre Méndez de Vigo, acollint-se que és el conseller de la Generalitat que ha d'ordenar el trasllat, ha enviat al titular de les obres, la Generalitat, la documentació per esbrinar on estan les 44 peces, quina seria la data de lliurament i quins mitjans serien necessaris per a fer efectiu el retorn.

L'alcalde de Lleida, per la seva part, demana a Méndez de Vigo que mentre hi hagi recorregut judicial no s'apliqui el mandat judicial. "La reversibilitat seria difícil si al final resulta que la Generalitat n'és la propietària, doncs va comprar els béns complint tots els requisits". Ros recorda que llavors el Govern d'Aragó no va exercir el dret de retracte, per la qual cosa demana que no es faci un problema territorial d'un conflicte entre propietaris d'art religiós.

Ros recorda que les monges no tenen capacitat de mantenir en condicions les peces i que el Museu de Lleida garanteix tant la unitat de la col·lecció com la seva conservació i la seva divulgació.

Per l'alcalde, la compra va ser feta amb totes les garanties i, a més, assegura que si s'han de traslladar les pintures murals que s'exhibeixen en el MNAC, aquestes es desintegrarien doncs són molt fràgils. 

Ara tot depèn del Ministeri de Cultura. A Lleida, però confien en què retindran les 44 peces que s'exposen al Museu. "De l'art no en podem fer problemes territorials", diu l'alcalde Ros.