Les candidatures ja són oficials. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) les ha publicat diumenge després que les juntes electorals les hagin validat. Com a novetat respecte d'anteriors llistes és que aquest cop ha hagut un gran interès en fer fitxatges, competint per qui s'emportava el Messi o el Cristiano Ronaldo, tant en posicions de ser nou diputat com per fer gruix. A més, aquestes eleccions del 21 de desembre seran atípiques. Han estat convocades per Mariano Rajoy en aplicació de l'article 155 i uns quants candidats es troben, de moment, empresonats, i d'altres vivint a Bèlgica a l'espera d'una eventual extradició.

Una altra novetat respecte a les eleccions de setembre de 2015 és que el bloc sobiranista es presenta en tres llistes i no en dues. Junts pel sí, formada per CDC, ERC i altres partits menors, s'ha dividit en una candidatura d'Esquerra i una altra, Junts per Catalunya, inspirada per Carles Puigdemont i el PDCat amb la intenció de reeditar la coalició de fa dos anys. Però mentre que la d'ERC es queda amb gairebé tots els partits sorgits d'escisions d'exsocialistes o democristians, Puigdemont ha conseguit bastir una candidatura amb veterans ecologistes i ex militants d'altres partits, amagant els dirigents del PDCat en llocs de difícil accés al Parlament, a excepció dels consellers cessats amb ell, excepte Meritxell Borràs i Joaquim Forn, els quals han preferit no formar part de la candidatura per motius personals.

La tercera llista independentista, la CUP, renova pràcticament tota la llista. Pels seus estatuts interns, els diputats no poden repetir legislatura, però poden seguir si no han complert dos anys, la qual cosa ha afavorit que Carles Riera en sigui el cap de cartell electoral.

Els comuns s'estrenen amb Catalunya en Comú i Xavier Domènech com a cap de cartell. El PSC té l'exmembre d'UDC Ramon Espadaler com a principal reclam a la llista de Miquel Iceta, mentre que Cs i PP segueixen una línia continuista.

La llista de Puigdemont

La candidatura de Puigdemont, decidida per ell després que el PDCat li donés camí lliure, ha adoptat el nom de Junts per Catalunya i està farcida d'independents, encara que molts ells han col·laborat tant amb Convergència com amb el PDCat. Puigdemont ha posat de dos Jordi Sànchez. L'expresident dd l'ANC està empresonat a Soto del Real. El segueixen Clara Ponsatí (3), i també en formen part Jordi Turull (4), Josep Rull (6) i Lluís Puig (7). El número 5 és per Laura Borràs, que deixa la Institució de les Lletres Catalanes. A més, Puigdemont també ha fitxat la seva col·laboradora Elsa Artadi (10). Alguns dels independents més coneguts són l'exdirector de RAC1 Eduard Pujol (8), l'entrenadora de natació sincronitzada Anna Tarrés (14), el cuiner Fermí Puig, així com l'exconsellera del PSC Marina Geli, l'escriptor Jaume Cabré, el catedràtic Ferran Requejo, l'editor Quim Torra, el director teatral Joan Lluís Bozzo, el Pare Manel i la dibuixant Pilarín Bayés, que figuren en els últims llocs com a suport a Puigdemont i el PDCat.

El candidat per Tarragona és un excandidat d'ERC a les eleccions europees, Eusebi Campdepadrós. El cap de llista per Girona és la vicerectora de la Universitat de Girona Gemma Geis i al capdavant de Lleida repeteix qui va ser cap de llista de Junts pel Sí, Josep Maria Forné.

Binomi a Esquerra

La candidatura d’ERC està liderada pel seu president, Oriol Junqueras, que malgrat estar empresonat preventivament, encapçala igualment la llista per Barcelona. La seva número dos, però, Marta Rovira, ha tingut ja el vistiplau del propi Junqueras perquè acabi sent ella la candidata a presidir la Generalitat si ERC guanyés les eleccions i ell no pogués accedir al càrrec o agafar l’acta de diputat. Aquesta designació no ha estat del tot ben vista internament, doncs no s'havia discutit. Com a número tres de la llista per Barcelona hi ha el també empresonat Raül Romeva, i darrere seu se situa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que després de pensar-ho molt va acabar acceptant participar de la candidatura. Carles Mundó i Antoni Comín, també consellers cessats que ara estan a la presó i a Bèlgica, ocuparan els llocs cinc i set de la mateixa llista de Junqueras i Rovira. Dues conselleres destituïdes més lideren també Esquerra a Girona i Lleida. Dolors Bassa –també a la presó- i Meritxell Serret –a Brussel·les- són respectivament les que encapçales les candidatures.

A més del Govern destituït, a les llistes d’ERC també s’hi inclouen independents com l’escriptora Jenn Díaz, el portaveu de Casa nostra, casa vostra Ruben Wagensberg, o la professora de la UB i especialista en el món islàmic Najat Driouech. A més, fruit dels acords d’ERC amb altres partits, també hi ha membres de Demòcrates, com Antoni Castellà o Titon Laïlla, de MES com Ernest Maragall, o d’Avancem com Fabian Mohedano, en llocs destacats de la candidatura per Barcelona. De manera simbòlica, la llista de Junqueras la tanca el politòleg Ramón Cotarelo, i també compta amb l’activista per la memòria històrica Pep Cruanyes o el llibreter de Girona Guillem Terribas.

Espadaler, el fitxatge estrella del PSC

La gran novetat i sorpresa a la llista del PSC que torna a liderar Miquel Iceta és el fitxatge com a  número 3 per Barcelona de l'exmembre d'UDC i exconseller Ramon Espadaler. Tanca la llista i, per tant, se situa en un lloc simbòlic l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. A Tarragona, encapçala la candidatura Rosa Maria Ibarra; Òscar Ordeig per Lleida; i Rafel Bruguera repeteix com cap de cartell per Girona. A les candidatures també hi ha la incorporació de persones lligades a Federalistes d'Esquerra, com Bea Silva (4) i sindicalistes, tant de CCOO com d'UGT.

Renovació a Catalunya en Comú-Podem

Xavier Domènech encapçala la llista de Catalunya en Comú-Podem, que tanca simbòlicament l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La portaveu Elisenda Alamany és la número 2 i Jéssica Albiach se situa en tercer lloc. Destaca la incorporació de noms com l'exsecretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, la cineasta i guionista Mar Coll i l'exportaveu del sindicat educatiu USTEC Rosa Cañadell. Sara Vilà és la cap de llista per Lleida, Yolanda López la de Tarragona i Llorenç Planagumà la de Girona. Fa dos anys els comuns es van presentar sota la marca CSQP i, aquesta vegada, després del naixement de Catalunya en Comú sumen Podem en forma de coalició. Els candidats d'Iniciativa s'han vist relegats als llocs 4 (Marta Ribas) i 7 (David Cid) per Barcelona. Tant Ribas com Cid són els coordinadors de la formació, que va decidir fa dos anys diluir les seves sigles davant la força de Podem i Colau. En aquests moments, però està generant fortes crítiques internes a Iniciativa pel menysteniment de Podem i els colauistes. Les dues figures en el Parlament en aquesta passada legislatura, Lluís Rabell i Joan Coscubiela, s'han retirat.

Cs repeteix els quatre caps de llista

Ciutadans es presenta el 21-D amb els mateixos caps de llista que en les eleccions del 27-S de 2015. Així, la líder del partit a Catalunya i candidata a presidir la Generalitat, Inés Arrimadas, obre la candidatura per Barcelona; Matías Alonso ho fa per Tarragona; Jorge Soler per Lleida i, finalment, Jean Castel per Girona. A més, la resta de les quatre llistes són pràcticament les mateixes que ara fa dos anys. La novetat principal és el fitxatge del periodista Nacho Martín Blanco, que es presenta com a independent i que ocuparà el sisè lloc per Barcelona.

Carles Riera, al capdavant de la CUP

La CUP té el fins ara diputat Carles Riera com a cap de llista per Barcelona. El secretariat nacional de la formació així ho va proposar a la militància de cara a les eleccions del 21-D i posteriorment es va ratificar en una votació telemàtica. A Riera l’acompanyen la fins ara presidenta del grup parlamentari de l'esquerra anticapitalista Mireia Boya liderant la llista de Lleida, i per encapçalar les demarcacions de Tarragona i Girona, els cupaires opten per Xavier Milian, de la CUP de Reus, i Natàlia Sánchez Dipp, regidora a l'ajuntament de Figueres.

A banda de Riera, les primeres deu posicions de la proposta per Barcelona es completen amb els noms de l'actual regidora per Terrassa Maria Sirvent, Vidal Aragonès, també regidor a Cornellà; i Maria Ballester, d'Arenys de Munt.

Continuisme al PP

El PPC va fer el seu tret de sortida a la presentació de llistes amb una visita del president espanyol, Mariano Rajoy, a Barcelona, en el primer acte de precampanya de Xavier García Albiol com a candidat a la presidència de la Generalitat. Per darrere seu, hi ha noms que no són nous per als populars, com la número 2 Andrea Levy, el fins ara portaveu adjunt al Parlament, Santi Rodríguez, o la també diputada Esperanza García. Torna, però, a la candidatura l’exalcalde de Castelldefels i antic diputat, Manuel Reyes.

Encapçalant les llistes a Girona, Tarragona i Lleida hi ha María Ángels Olmedo, i els ja diputats Alejandro Fernández i Marisa Xandri, respectivament. La sorpresa de les candidatures, però, ha estat el número dos per Lleida. Aquest lloc l’ocuparà Dante Pérez, alcalde de Gimenells, que va deixar el PSC i va fitxar pels populars en veure que el PSC concorreria al 21-D amb Units per Avançar. Simbòlicament, tanquen la llista per Barcelona la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, i l’expresidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho.