Jaume Collboni defensa el pacte a Barcelona amb Ada Colau fins l'últim alè. Quan els adherits a Barcelona en Comú estan votan si es manté el pacte o no, el líder del PSC a Barcelona alerta que si Bcomú fa fora els socialistes del govern de Barcelona la ciutat pot entrar “en una situació de bloqueig institucional”.

El també secretari de Política Municipal del PSC ha criticat que partits com el PDCat o ERC hagin forçat el trencament de pactes municipals amb el PSC arran del procés sobiranista o de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Així, en declaracions a l’ACN, Collboni considera “una molt mala notícia” que alguns governs locals s’estiguin desfent per les diferències respecte de qüestions nacionals, i creu que això “alimenta una lògica frontista que no és bona pel país, sobretot per al dia després de les eleccions”. De la mateixa manera, ha vaticinat que als llocs on el trencament s’ha produït “provocarà que s’entri en una situació de paràlisi” municipal. 

En aquest sentit, el socialista ha reconegut que el fet que diversos ajuntaments hagin vist com el PSC deixava el govern, era expulsat o marxaven ells per aquesta qüestió ha provocat que a la formació que lidera Miquel Iceta “se li hagi restat capacitat d’influència institucional”. “Però la nostra presència hi serà. Som un partit d’implantació nacional i la nostra vocació és ser-hi. A diferència d’altres partits, nosaltres tenim un partit molt implantat, amb gent molt diferent, i això en moment de màxima tensió provoca tensions, però ho superarem”, ha afegit. 

Precisament un dels llocs on aquest trencament es pot acabar donant és l’Ajuntament de Barcelona, d’on Collboni es segon tinent d’alcalde. Aquest diumenge, Barcelona en Comú donarà a conèixer el resultat de la consulta interna que ha fet per saber si les seves bases volen que l’acord amb el PSC es mantingui o no. Collboni defensa que el pacte a Barcelona “és bo i està ben valorat pels ciutadans”, i considera que “abandonar la lògica local és el que ha provocat aquesta consulta”. 

El socialista espera que guanyi “l’opció de refermar el pacte”. “És molt bo per a Barcelona i per a futures enteses electorals, on el mapa polític pot requerir futures enteses progressistes”, ha afegit. A més, ha avisat a l’alcaldessa, Ada Colau, dels perills de trencar el pacte i quedar-se en minoria fins al 2019. “Governar la ciutat de Barcelona amb onze regidors serà molt difícil. Fer-ho amb un context preelectoral, encara ho farà més difícil. I és una llàstima perquè tenim a la cartera projectes molt importants per a la ciutat que poden quedar encallats fruit del resultat de la consulta i ens podem situar en una situació de bloqueig institucional que no és bo per a Barcelona”, ha sentenciat Collboni. 

“Prioritzar els interessos locals”  

Contra aquesta tendència a trencar els pactes per les postures dels partits en el procés sobiranista, el socialista assegura que la seva formació aposta per “prioritzar la governança dels ajuntaments i posar per davant l’interès dels veïns dels municipis per sobre del context polític català”. Així, creu que aquesta lògica no ha primat allà on PDCat o ERC han decidit trencar amb el PSC. “Han posat per davant criteris polítics que no tenien res a veure amb vida municipal i dels veïns. I a més, a molts municipis de l’interior s’ha viscut el procés amb molta tensió i ha provocat que molts regidors nostres hagin hagut de renunciar per portar una vida mínimament normal. Hi ha hagut un procés d’estigmatització del PSC, impropi d’un país democràtic que vulgui conviure en pau i normalitat”, ha sentenciat.