Carles Puigdemont ha anunciat dijous la creació d'una "estructura estable" per a "coordinar les accions del Govern" des de Bèlgica, que considera "legítim" i que es marca com "fulla de ruta" la victòria de l'independentisme el 21D i la llibertat dels "presos polítics".

En una "Carta des de Bèlgica", Puigdemont es dirigeix als catalans assegurant que entén "la desorientació causada per la nostra falta de respostes ràpides davant dels atacs desmesurats contra els representants i les institucions legítimes catalanes", i que davant del "complex escenari" adverteix que el "Govern legítim" complirà les seves obligacions.

En aquest sentit, diu que des de Bruselas "amb el suport d'una estructura estable que posem en marxa avui per coordinar les accions del Govern" denunciarà "la politització de la justícia espanyola, la seva falta de imparcialitat, la seva voluntat de perseguir les idees" i reafirmarà "l'aposta del poble català pel dret a l'autodeterminació, pel diàleg i per una solució acordada".

Denuncia a la carta el que considera "la decadència democràtica de l'Estat espanyol, així com dels abusos d'una Unió Europea que ha tolerat, i fins i tot emparat de forma vergonyosa, les actuacions repressives espanyoles".

Puigdemont avança que "el full de ruta per les pròximes setmanes és clara i nítida" i que, davant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ara "toca foragitar democràticament de les nostres institucions als qui se les han volgut fer seves amb un cop d'Estat". "Per això prenem les eleccions que ens planteja l'Estat espanyol el dia 21 com un repte per recuperar la plena democràcia sense presos, sense venjances, sense imposicions, sense fúria i plena de futur, de diàleg i d'acord...".

Alliberament dels presos polítics 

L'altre "element central de la fulla de rutaa", assenyala Puigdemont, és "conseguir l'alliberament dels presos polítics que l'Estat espanyol té segrestats, el vicepresident, els set consellers i els presidents d'Òminum i l'ANC".

"Fa falta que denuncien cada dia la seva situació i que el proper dissabte siguem centenars de milers a la Diada Nacional per la Llibertat que s'ha convocat a Barcelona", en al·lusió a la manifestació organizada por Òmnium i ANC per a demanar la llibertat dels seus dirigents i dels exmembres del Govern que es troben a la presó per ordre de l'Audiència Nacional.