Ja és definitiu. No hi haurà llista unitària per les eleccions del 21D. El termini per a la presentació de coalicions ha acabat a les 23:59 de dimarts. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) no volia sortir a la foto com el partit que va dir no a una candidatura que agrupés totes les forces sobiranistes. Per això va imposar com a condició que a la coalició electoral estiguessin el PDCat i la CUP, conscients que era un cosa impossible de complir. Els republicans han acabat donant carabasses al PDCat, que era l'únic partit que ha apostat clarament per reeditar la coalició Junts pel Sí.

La CUP ha aplanat el camí d'ERC. "No ens entra a nosaltres que dins d'aquesta propuesta hagi partits que posin gent de primera línea como Puigdemont", va explicar la diputada Mireia Vehí. Amb això, la formació anticapitalista ha convocat una assemblea pel proper diumenge en la que decidirà qué fer.

Plantegen quatre escenarisno presentar-se, no presentar-se però donar suport a una candidatura ciutadana, la creació d'un front amb partits d'esquerra catalana que es registraria amb una marca diferent per sortejar el termini de presentació de coalicions. En aquesta llista podria estar el partit instrumental anunciat per l'exsecretari general de Podem, Albano-Dante FachinLa quarta opció és presentar-se en solitari.

Vehí, en qualsevol cas, ha insistit en què, al marge de la decisió que prenguin, el 21D no té “legitimitat” i, per tant, tampoc creuen que les eleccions es desenvolupin en un context de “normalitat democràtica”, sino de “por i amenaça”.

L'explicació d'ERC

ERC se ha refugiat en la sortida de la CUP, per a anunciar la impossibilitat de formar una "llista realment unitària". Així ho ha assegurat en un comunicat el portaveu d'Esquerra, Sergi Sabrià, qui ha recordat que ERC sempre ha defensat formar una candidatura unitària d'ampli espectre que vagi des del PDCat i Demòcrates fins a les CUP i Esquerra. Un cop exhaurit el termini per a presentar coalicions, i donat que de les quatre opcions de la CUP no figura la de la "lista única", Esquerra considera que "s'ha de treballar en la creació d'un front comú des de candidatures diferenciades".

"Com ja havíem anunciat, creiem que la fórmula de Junts pel Sí ha quedat petita i, per tant, si no està la possibilitat d'incorporar las CUP, la millor opció és la coordinació des de llistes diferenciades", ha argumentat per explicar la negativa a concórrer junts el proper 21 de desembre. Sabrià ha destacat, no obstant, que aquest front comú "estarà absolutament coordinat" i comptarà amb "punts programàtics compartits que facin ben vissible el front de defensa de les institucions, l'amnistia dels encarcerats i la República".

"Ara el més important és seguir sumant des de la diversitat per a conseguir guanyar les eleccions del 21D i derrotar l'Estat a les urnes", ha sentenciat Sabrià.